Ο 17χρονος Μουσταφά έφτασε στην Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο από τη Συρία και τους τελευταίους 15 μήνες ζει στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο. Η αγάπη του για τη φωτογραφία είχε εκφραστεί από τα παιδικά του χρόνια, όταν βρέθηκε όμως μόνος του ως πρόσφυγας στη Χίο, το ταλέντο του απέκτησε άλλη υπόσταση: θέλησε να καταγράψει τα χρώματα και το φως στα τοπία γύρω του, καθώς και τους άλλους πρόσφυγες στον καταυλισμό.

Τριάντα πέντε κλικ, από τα εκατοντάδες που έχει… αιχμαλωτίσει με τον φωτογραφικό φακό του, εκτίθενται στην είσοδο του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

Η φωτογραφική έκθεση του Μουσταφά Ομάρ – αυτό είναι το ψευδώνυμο που ο ίδιος επέλεξε για λόγους προστασίας των προσωπικών του δεδομένων – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2018 στη Χίο από τη ΜΕΤΑδραση και την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη με ιδιαίτερα θερμή αποδοχή.

«Μη χάνετε τις ελπίδες σας και συνεχίστε τον δρόμο σας» είχε πει ο Μουσταφά στην τελετή των εγκαινίων, απευθυνόμενος στα ασυνόδευτα παιδιά που κατοικούν μαζί του στη δομή φιλοξενίας. Η ιστορία του Μουσταφά έχει αίσιο τέλος. Με τη στήριξη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, έγινε αποδεκτή η επανένωσή του με συγγενείς του σε άλλη χώρα της ΕΕ. Τώρα ετοιμάζεται να φύγει σε μερικούς μήνες, μαθαίνει τη γλώσσα της χώρας που θα αποτελέσει την επόμενη πατρίδα του, γνωρίζει όμως ότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του…