Τον «σκληρό» αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ επέλεξε ο Ερντογάν ως επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας.

Ο Ακάρ ηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, υλοποιώντας κατά γράμμα τα πολεμικά σχέδια του τούρκου προέδρου.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που κρατήθηκε όμηρος από τους πραξικοπηματίες τη βραδιά της απόπειρας πριν από δυο χρόνια, υπηρετώντας πιστά την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και τις επεκτατικές βλέψεις του προέδρου Ερντογάν, έχει επανειλημμένως προκαλέσει με τις δηλώσεις του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ηταν πριν από περίπου δυο μήνες, όταν απείλησε ότι θα επέμβει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο «εάν χρειαστεί», προειδοποιώντας «να μην κάνουν κάποιοι λάθος υπολογισμούς».

«Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων»

«Εάν υπάρξει ανάγκη για το καθήκον για την πατρίδα και το έθνος, θα το εκτελέσουμε χωρίς δισταγμό» είπε.

Λίγες ημέρες πριν προβεί σε αυτές τις δηλώσεις και σε ομιλία του προς τούρκους στρατηγούς, είχε τονίσει πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και «δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων».

«Από την πλευρά μας», υπογράμμισε, «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Πάντως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με αποφασιστικότητα προστατεύουν σε όλες τις θάλασσές μας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες. Δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Ο ίδιος μάλιστα επιδεικτικά προσέγγισε με πλωτό σκάφος τα Ιμια, στις 29 Ιανουαρίου 2017, συνοδευόμενος από τους άλλους τρεις αρχηγούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (φωτογραφία κάτω).