Στη φάση του πέναλτι που έφερε το 1-0, η τροχαία του Καζάν θα μπορούσε κάλλιστα να τον σταματήσει για να του κόψει κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Πάτησε το γκάζι ο Κιλιάν Εμπαπέ και σαν τρελό φορτηγό όχι μόνο παρέσυρε όποιον Αργεντινό βρήκε μπροστά του, αλλά ανάγκασε και τα κοντέρ να καταγράψουν 37 χλμ./ώρα. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην Ιστορία του ποδοσφαίρου (το προηγούμενο το είχε ο Γκάρεθ Μπέιλ με 36,9 χλμ./ ώρα). Πιο γρήγορος και από την σκιά του ο 19χρονος που μέσα σε ένα απόγευμα βάλθηκε να μπει στην ίδια συζήτηση ώς και με τον Πελέ. Δεν ήταν άλλωστε μόνο η κούρσα. Πέτυχε και δύο γκολ στο 4-3 που έστειλε τη Γαλλία στους προημιτελικούς, και δύο γκολ σε αυτήν την ηλικία σε αυτό το επίπεδο είχε σκοράρει ώς το Σάββατο μόνο ο «Βασιλιάς του ποδοσφαίρου», στον περίφημο τελικό του 1958.

Να σκεφτεί κανείς ότι το είδωλό του (ο Κριστιάνο Ρονάλντο) έφυγε από ένα ακόμη Μουντιάλ χωρίς ακόμη να καταφέρει να σκοράρει έστω μια φορά σε νοκάουτ:

«Σίγουρα είναι κολακευτικό. Ας βάλουμε, όμως τα πράγματα στη θέση τους. Ο Πελέ είναι μία άλλη κατηγορία. Οπως έχω ήδη πει και πάντα λέω, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο έχεις μαζεμένους τους κορυφαίους παίκτες. Γι’ αυτό και είναι ευκαιρία να δείξεις τι μπορείς να κάνεις και ποιες είναι οι ικανότητές σου. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να βρίσκεσαι από ό,τι στο Παγκόσμιο Κύπελλο» σχολίασε ο γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1998 επιθετικός της Γαλλίας.

Αγέννητος ακόμη όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο Κριστιάν Καρεμπέ και οι άλλοι σήκωναν την κούπα στο Παρίσι εκείνο το καλοκαίρι. Γεννημένος όμως για να αποτελέσει το νέο σημάδι του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το πιο λαμπρό αστέρι σε έναν ουρανό με Γκριεζμάν, Πογκμπά, Καντέ, Βαράν, Γιορίς κ.λπ. Μια χαρισματική φουρνιά που μοιάζει έτοιμη για όλα και που ήδη προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο ραντεβού (με την Ουρουγουάη στους 8).

«Δεν γινόταν να το χάσουμε»

Είναι φοβερά κολακευτικό το 4-3 του Σαββάτου για την Αργεντινή, μιας και στο χορτάρι του Καζάν εμφανίστηκε μόνο μια ομάδα. Η Γαλλία ήταν σε άλλο επίπεδο από την αντίπαλό της, και συμπτωματικά δεν καθάρισε την μπουγάδα με συνοπτικές διαδικασίες.

Προηγήθηκε με το πέναλτι του Γκριεζμάν (13′), o οποίος στο 0-0 είχε και δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ (9′). Παραχώρησαν οι Τρικολόρ του Ντεσάμπ την κατοχή της μπάλας στους Αργεντινούς και σε κάθε κλέψιμο άνοιγαν το γήπεδο μπροστά τους λες και δεν ήταν ποδόσφαιρο, αλλά… ιππόδρομος. Αλογα με καλπασμό που οι Λατίνοι απλά δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

Ηταν αταίριαστο στην εικόνα του ματς ότι η Αργεντινή όχι μόνο επέστρεψε, αλλά προηγήθηκε κι όλας χάρη στα γκολ του Ντι Μαρία (μαγική εκτέλεση στο 41′) και του Μερκάδο (κόντραρε η μπάλα στο πόδι του σε σουτ του Μέσι στο 48′). Ηταν και αποκατάσταση της τάξης όμως ό,τι ακολούθησε. Τρία γκολ σε έντεκα λεπτά (Παβάρ 57′, Εμπαπέ 64′, 68′) που επί της ουσίας κλείδωσαν και την πρόκριση.

«Απαντήσαμε στην πρόκληση, διαθέτουμε χαρακτήρα και δεν ήταν εύκολο, αφού μετά το προβάδισμά μας, μας ισοφάρισαν και προσπέρασαν με 2-1, αλλά συνεχίσαμε να παλεύουμε. Η νοοτροπία μας είναι εξαιρετική σε αυτήν την ομάδα και κάναμε τα πάντα για να συνεχίσουμε στη διοργάνωση. Δεν μπορούσαμε να το χάσουμε και δεν το χάσαμε. Δεν φοβόμουν τίποτα» είπε με καμάρι ο Ντιντέ Ντεσάμπ (αρχηγός της Εθνικής το ’98), που αρχίζει να βλέπει μπροστά του έναν διάδρομο από τους σπάνιους. Για εκείνους τους εκλεκτούς που μπορούν να σηκώσουν ένα Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως ποδοσφαιριστές όσο και ως προπονητές.

Το τελικό 4-3 στο Καζάν το έγραψε ο Σέρχιο Αγκουέρο στις καθυστέρησεις (90’+3′), αλλά δεν είχε την παραμικρή σημασία. Πέρασε ο καλύτερος. Πέρασε η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ…

Γενναιοδωρία

Ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει πει πριν ταξιδέψει στα γήπεδα της Ρωσίας ότι θεωρεί πως στην Εθνική οφείλει να παίζει χωρίς αμοιβή. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι τα χρήματα που θα λάβει από την Ομοσπονδία θα τα προσφέρει σε ιδρύματα.