Μάλλον το είχε σχεδιάσει στο μυαλό του εξαρχής. Αν στο αεροπλάνο της επιστροφής για το Μπουένος Αϊρες δεν ήταν η κούπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν θα ήταν και εκείνος. Ενώ λοιπόν οι Αργεντινοί επιστρέφουν απόψε στην πατρίδα τους με την… καρδιά στα πόδια για την εμφατική αποτυχία τους σε αυτό το Μουντιάλ, ο Λιονέλ Μέσι τραβά για άλλες πολιτείες. Εφυγε μόνος του από τη Ρωσία δίχως κανείς να γνωρίζει τον προορισμό του, αλλά και όλα τα υπόλοιπα. Αν δηλαδή θα συνεχίσει να φορά το εθνόσημο όπως με συνέπεια κάνει από τον Αύγουστο του 2005 (128 συμμ., 65 γκολ), αν θα έχει το κουράγιο να δοκιμάσει και για πέμπτη φορά σε ένα Μουντιάλ, με το καλό το 2022 όταν και θα είναι πλέον 34 ετών.

Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, όχι μόνο πληγώθηκε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δείχνοντας να μην μπορεί σε εκείνο το αιώνιο κυνήγι ανεμόμυλων και των όσων έκανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά και έδωσε την εντύπωση πως είναι πλέον… άδειος!

Σύμφωνα με τη «Marca», ο σουπερστάρ της Μπάρτσα, σε όλο το Παγκόσμιο Κύπελλο απλά περπατούσε. Συνολικά καταμετρήθηκε ότι κάλυψε 31,6 χλμ. Και για τα τέσσερα παιχνίδια του στα γήπεδα της Ρωσίας, όπου δεν έχασε λεπτό, αυτό είναι σημαντικά μικρό νούμερο. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα 13,4 χλμ. τα έκανε κυριολεκτικά περπατώντας, καθώς πήγαινε με ταχύτητα 0-7 χλμ. Τα 25% επίσης τα έκανε με 7-15 χλμ. Και το πιο φοβερό είναι ότι με ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χλμ. έτρεξε μόνο για 612 μέτρα. Το ταβάνι του ήταν και αυτό χαμηλό, καθώς τερμάτισε το γκάζι του με 28,37 χλμ. Σε ένα από τα λίγα σπριντ που έκανε με τη Γαλλία. Εκεί δηλαδή όπου ο Κιλιάν Εμπαπέ ξεπέρασε τα 37!

Η κριτική του Ντιέγκο

«Ο Μέσι σε κάνει να αγαπάς το ποδόσφαιρο. Εδώ και δέκα χρόνια είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Είναι μοναδικός. Είμαι σίγουρος ότι θα εξακολουθήσει να είναι ο καλύτερος για πολλά χρόνια ακόμη και θα είναι χαρά για όλους μας να τον βλέπουμε να παίζει. Θα είναι πάντα ένα είδωλο» ανέφερε ο Πολ Πογκμπά μετά το προχθεσινό νοκάουτ. Στην Αργεντινή όμως δεν το βλέπουν ακριβώς όπως ο Γάλλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Είδα πολύ μόνο του τον Λίο να παίζει πολύ μακριά από την περιοχή. Τον έβαλαν ως 9άρι και αυτός έπρεπε να τα κάνει όλα. Να δημιουργήσει, να τελειώσει φάσεις… Αυτό είναι ουτοπία. Δεν είναι ο Μέσι που ξέρουμε» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος φυσικά και βράζει με τον ομοσπονδιακό Χόρχε Σαμπάολι: «Εμοιαζε με το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Οι τρεις που έβαλε μπροστά ο προπονητής (Παβόν, Μέσι, Ντι Μαρία) ξέρουν να φτιάχνουν το παιχνίδι, αλλά δεν είναι επιθετικοί. Ηταν ένα ακόμη Μουντιάλ που δεν είχαμε συμπαγή ομάδα. Αυτό το έβλεπες από τη στιγμή που δημιουργήθηκε στη φάση των προκριματικών» είπε αρχικά ο Ντιεγκίτο και συνέχισε: «Εκανε το λάθος να επιτεθεί και να αφήσει πολύ χώρο στον Εμπαπέ. Οταν ήμασταν στην επίθεση δεν ξέραμε τι να κάνουμε την μπάλα, σε αντίθεση με τους Γάλλους».

Σημειωτέον πως ο Σαμπάολι δεν σκοπεύει επ’ ουδενί να παραιτηθεί όπως ξεκαθάρισε. Αντίθετα, έκλεισε ο κύκλος με το εθνόσημο για τον Χαβιέρ Μασεράνο (ρέκορντμαν στην ιστορία της Αργεντινής με 147 συμμ.) αλλά και τον Λούκας Μπίλια.

Η Αργεντινή είχε να αποκλειστεί πριν από τους προημιτελικούς σε Μουντιάλ από το 2002. Με τον Μέσι το 2014 έφτασε ώς τον τελικό στα γήπεδα της Βραζιλίας. Με ή χωρίς τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, δείχνει μπροστά σε ένα παράξενο τέλος εποχής αυτές τις ώρες…

Ανομβρία για τέταρτη φορά

Ενα γκολ και μία ασίστ είχε ο Λίο Μέσι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο τέταρτο όπου δεν καταφέρνει να σκοράρει σε φάση νοκάουτ. Η Αργεντινή έφυγε με 6 γκολ στο ενεργητικό της και 9 στο παθητικό της…