Στην εκτέλεση 12 κρατουμένων που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία προχώρησαν οι ιρακινές αρχές, λίγες ώρες αφού ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ζήτησε να γίνουν άμεσα οι εκτελέσεις των θανατοποινιτών σε αντίποινα για την απαγωγή και τον φόνο οκτώ μελών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμπάντι «διατάζει την άμεση τιμωρία των τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με τελεσίδικες αποφάσεις», ανέφερε την Πέμπτη η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όλους εκείνους των οποίων η έφεση έχει απορριφθεί και η θανατική ποινή έχει επικυρωθεί από τον πρόεδρο της χώρας.

Οι θανατοποινίτες τζιχαντιστές ανέρχονται σε περισσότερους από 300, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και τουλάχιστον 100 υπήκοοι άλλων χωρών. Οι περισσότεροι καταδικασμένοι είναι Τούρκοι ή κατάγονται από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ μεταξύ τους είναι ο Βέλγος Ταρίκ Ζανταούν, που εντάχθηκε στο ΙΚ το 2014, και ένας Ρώσος.

Ο Αμπάντι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «θα εκδικηθεί» για τη δολοφονία των οκτώ ομήρων του Ισλαμικού Κράτους, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν κοντά στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βαγδάτη με το Κιρκούκ.

«Βάσει των διαταγών του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι την Πέμπτη έγιναν οι εκτελέσεις 12 καταδικασμένων τρομοκρατών που έχουν καταδικαστεί οριστικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την απουσία αντίδρασης μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων.

«Δεσμεύομαι ότι θα σκοτώσουμε ή θα συλλάβουμε όσους διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα με τον ίδιο τρόπο που δεσμευθήκαμε να απελευθερώσουμε τη χώρα», είχε δηλώσει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης στην έδρα διοίκησης επιχειρήσεων στη Βαγδάτη παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας.

«Επίσης θα εντοπίσουμε όσους προσέφεραν πληροφορίες στο τρομοκρατικό δίκτυο», είχε προσθέσει.

Μάλιστα ο Αμπάντι αποκάλυψε ότι ο εκβιασμός των τζιχαντιστών ήταν ακόμη πιο ειδεχθής, καθώς το ΙΚ είχε ήδη σκοτώσει τους ομήρους όταν έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο ζητούσε την απελευθέρωση γυναικών τζιχαντιστριών για να τους απελευθερώσει.

Το 2017 τουλάχιστον 111 άνθρωποι απαγχονίστηκαν στο Ιράκ, ενώ μέχρι στιγμής η Βαγδάτη έχει εκτελέσει 13 κρατούμενους, εκ των οποίων οι 11 είχαν καταδικαστεί για «τρομοκρατία».

Το Ιράκ είναι συχνά στόχος επικρίσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν τις αμέτρητες θανατικές καταδίκες που αποφασίζονται καθημερινά από τα δικαστήρια.

Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι ιρακινές δυνάμεις για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τις περιοχές που έλεγχαν.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις δικαστικές αρχές του Ιράκ να αλλάξουν τον τρόπο που δικάζουν αλλοδαπές γυναίκες και παιδιά τα οποία φέρονται να είχαν ενταχθεί στο ΙΚ.