Το 2009, ο ιταλός σκηνοθέτης Λούκα Γκουαντανίνο έκανε το όνομά του διεθνώς γνωστό με την ταινία «Είμαι ο έρωτας». Η σκηνοθετική της κομψότητα, το εκλεπτυσμένο της γούστο, οι διακριτικές αναφορές στην παράδοση του ιταλικού σινεμά -και κυρίως στο σινεμά του Λουκίνο Βισκόντι-, η εύθραυστη ερμηνεία της Τίλντα Σουίντον, η έμφαση στο ιδιαίτερο ενδυματολογικό ύφος των αριστοκρατών του Μιλάνου και η γαστρονομική ευφυΐα υπήρξαν τα επιμέρους συστατικά αυτής της ξεχωριστής ταινίας.

Η ταινία επιστρέφει στην Αθήνα. Μέσα από ένα διαφορετικό δρόμο και με αφορμή την έκθεση αρχιτεκτονικής Cook8 (θέμα της οποίας είναι το εστιατόριο του μέλλοντος) που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς 138. Σε μία ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη στις 5 Ιουλίου , το «Είμαι ο έρωτας» προβάλλεται στο αίθριο του μουσείου , όπου ακολουθεί και δείπνο.

Το «Είμαι ο Έρωτας» διαδραματίζεται σε μια αριστοκρατική βίλα στο Μιλάνο που ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Χτισμένο με δεξιοτεχνία πάνω στη λογική του τελετουργικού ενός αξέχαστου δείπνου όπου όλα μπορούν να συμβούν, το «Είμαι ο Έρωτας» είναι μια ταινία που κρατάει σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις, δίνοντας έμφαση σε αυτή της γεύσης.

Σήμερα η ταινία βρίσκεται σε ψηλές θέσεις στις σινεφίλ λίστες των εμπειρογνωμόνων της τροφής σε όλον τον κόσμο. Το μενού της ταινίας είναι εμπνευσμένο από την κουζίνα του Κάρλο Κράκο, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Cracco Peck στο Μιλάνο.

Ο Κράκο, για πολλούς ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της ιταλικής κουζίνας, με θητεία -ως μαθητευόμενος- στις κουζίνες του Αλέν Ντουκάς στο Μονακό και αναφορές στις κλασικές ιταλικές συνταγές, υπήρξε σύμβουλος για όλες τις «γεύσεις» του «Είμαι ο έρωτας».

Το μενού, μετά την ειδική προβολή στο αίθριο του μουσείου Μπενάκη παραπέμπει σε αυτήν την εξαιρετική εμπειρία. Ο έλληνας σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος και το Δειπνοσοφιστήριο ετοίμασαν ένα μενού αφιερωμένο στο Cook8: περιλαμβάνει ριζότο με lime, παρμεζάνα και σπαγγέτι λαχανικών.

Η αρχιτεκτονική έκθεση «COOK8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης», συνδιοργάνωση των ΔΟΜΩΝ και του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει τρία απρόσμενα εστιατόρια υλοποιημένα σε πραγματικές διαστάσεις καθώς και 280 ακόμα προτάσεις από 24 χώρες, έως τις 29 Ιουλίου στο ισόγειο, εμβαδού 1.100m2, του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα στα έργα βιώνοντας μια νέα εμπειρία εστίασης.

Ειδικά για τη βραδιά αυτή, παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης COOK8 έως τις 20.30, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να την επισκεφτεί λίγο πριν την προβολή (Γενική είσοδος: 8€ / Φοιτητικό, άνεργοι 4€).

Για την είσοδο στην εκδήλωση, λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, απαιτείται η επίδειξη ατομικών Δελτίων Εισόδου, τα οποία θα διανέμονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, μέχρι εξαντλήσεως τους, το Σάββατο 30 Ιουνίου, 10.00 – 21.00, και την Κυριακή 1η Ιουλίου, 10.00 – 18.00. Κάθε άτομο μπορεί να προμηθεύεται μέχρι δύο (2) ατομικά Δελτία Εισόδου.