Ομόφωνα αθώοι ένα χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους σε κάθειρξη 13 ετών, κρίθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης η Ηριάννα και ο Περικλής.

Σε κλάματα, χειροκροτήματα και συνθήματα ξέσπασαν οι αλληλέγγυοι της Ηριάννας και του Περικλή ακούγοντας τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να ανακοινώνει ότι οι κατηγορούμενοι κρίνονται ομόφωνα αθώοι.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας ουσιαστικά τους λόγους που οδηγήθηκε μαζί με τους συναδέλφους του σε αντίθετη… τροχιά από την εισαγγελέα που είχε προτείνει την ενοχή των κατηγορουμένων, είπε ότι έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας και επισήμανε ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν έδειξε στοιχείο επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους.

Επίσης, ο πρόεδρος είπε ότι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις» χαρακτηρίζοντας «εντόνως αμφισβητούμενο το δείγμα DNA το οποίο ήταν χαμηλής ποιότητας και ποσότητας.»

Νωρίτερα κατά την έναρξη της διαδικασίας, η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αναστασία Μασούρα, είχε εισηγηθεί την ενοχή του Περικλή και της Ηριάννας προκαλώντας την αντίδραση του ακροατηρίου.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της είπε ότι η πραγματογνωμοσύνη του DNA είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα.

Οι δυο κατηγορούμενοι, κατά την εισαγγελική λειτουργό ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της ΣΠΦ με σκοπό την τέλεση αδικημάτων.

Χαρακτήρισε μάλιστα αφήγημα όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή χάρη σε κατασκευασμένα στοιχεία από την Αστυνομία.

Τσίπρας: Αποκαταστάθηκε μία μεγάλη αδικία

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», έγραψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον λογαριασμό του στο Twitter για την αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή.

«Πρόκειται για μία απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε, ομόφωνα, αθώους την Ηριάννα και τον Περικλή.

«Η αθωωτική απόφαση του Εφετείου για την Ηριάννα και τον Περικλή αποκαθιστά μία τεράστια αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους, αφού όμως πρώτα παρέμειναν έγκλειστοι, για έναν χρόνο, μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι «στην αθώωση των δύο συνετέλεσε ένα πλατύ και πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης. Η κινητοποίηση αυτή συνέβαλλε στην εξουδετέρωση του κλίματος τρομοϋστερίας που είχε καλλιεργηθεί από συντηρητικούς κύκλους».