Με ψυχρότητα αντέδρασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στη θριαμβευτική επανεκλογή Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας τη Δευτέρα ότι σέβεται την απόφαση των ψηφοφόρων στην Τουρκία και προσβλέπει σε εποικοδομητικές σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, προτρέποντάς τον ωστόσο να ενισχύσει τη δημοκρατία στη χώρα του.

«Σεβόμαστε την απόφαση των τούρκων ψηφοφόρων και θα επιδιώξουμε εποικοδομητική σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν καθώς αντιμετωπίζουμε μαζί κοινές προκλήσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνουμε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, ν’ αντιπροσωπεύσουν τις διαφορετικές απόψεις των τούρκων πολιτών και να ενισχύσουν τη δημοκρατία στη χώρα», πρόσθεσε η ίδια.

Στην προτροπή στον Ερντογάν να «ενισχύσει τη δημοκρατία» στη χώρα του επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να λάβει μέτρα για να ενισχύσει τη δημοκρατία», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μία ημέρα μετά την επανεκλογή – από τον πρώτο γύρο – του Ερντογάν στην προεδρία και την επικράτηση του κόμματός του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.