Παντοδύναμος βγαίνει από τις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς πλέον συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις εξουσίες. Ο 64χρονος πολιτικός, ο πιο δημοφιλής, αλλά και ο πιο διχαστικός στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, είπε στους οπαδούς του ότι θα συνεχίσει να μεταμορφώνει τη χώρα στον δρόμο που εκείνος έχει επιλέξει. «Αποκλείεται να γυρίσουμε προς τα πίσω εδώ που έχουμε φθάσει», πρόσθεσε.

Η νίκη του σημαίνει πως θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2023, οπότε και θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους από τον Μουσταφά Κεμάλ. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι υπονομεύει την κοσμική κληρονομιά του Ατατούρκ φέρνοντας και πάλι στην πολιτική ζωή τη θρησκεία. Το 53% που συγκέντρωσε έναντι 31% του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και παρά την ανανεωμένη δυναμική της αντιπολίτευσης δείχνει πως θα εντείνει την προσπάθειά του για τον πλήρη έλεγχο της πολιτικής ζωής. Χθες ο Ιντζέ χαρακτήρισε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών «άδικο» και πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ επικίνδυνη», καθώς πλέον με το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία θα ισχύει η αρχή του ενός.

Πλέον το αξίωμα του πρωθυπουργού καταργείται και ο Ερντογάν θα μπορεί να εκδίδει προεδρικά διατάγματα τα οποία θα διαμορφώνουν και θα καθορίζουν υπουργεία καθώς και να απομακρύνει δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς την έγκριση της Βουλής. Στα χέρια του περνά το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας. Τα διατάγματα τίθενται σε ισχύ μόλις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι νόμοι, με εξαίρεση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εισάγονται από το Κοινοβούλιο. Ομως επειδή το νέο Κοινοβούλιο ελέγχεται και πάλι από τη συμμαχία του κόμματός του ΑΚΡ με τους Εθνικιστές, ουσιαστικά περνάει στα χέρια του και η νομοθετική εξουσία. Αλλωστε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί εδώ και δυο χρόνια επιτρέπει στον Ερντογάν να παρακάμπτει πλήρως το Κοινοβούλιο με τα προεδρικά του διατάγματα.

Η δικαστική εξουσία βρίσκεται ήδη στα χέρια του, καθώς ο πρόεδρος έχει μεγαλύτερη επιρροή στο δικαστικό σώμα. Μπορεί να διορίζει 4 από τα 13 μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων σε όλη τη χώρα. Μόνιμα μέλη είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, τους οποίους επίσης επιλέγει ο πρόεδρος της χώρας. Στις διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 περισσότερα από 160.000 άτομα απολύθηκαν και συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων πολλοί δικαστικοί, γεγονός που άλλαξε μαζί με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις τη σύσταση του δικαστικού σώματος της Τουρκίας.

Και η τέταρτη εξουσία έχει περάσει σταδιακά στον έλεγχο του Ταγίπ πασά, καθώς υπάρχει λογοκρισία, την οποία διευκολύνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ φίλοι του επιχειρηματίες έχουν εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ που του ασκούσαν κριτική. Κάτι που φάνηκε και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από την ιδιαίτερα άνιση κάλυψη προς τα πολιτικά κόμματα. Κάθε ομιλία του Ερντογάν αναμεταδιδόταν ολόκληρη από τα τηλεοπτικά δίκτυα.