Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι κάλεσε την Τετάρτη την Ισπανία να δεχθεί τα τέσσερα επόμενα πλοία που θα μεταφέρουν πρόσφυγες που έχουν διασωθεί στα ανοικτά της Λιβύης, διότι, όπως είπε, στο παρελθόν δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για την υποδοχή προσφύγων.

Σύμφωνα με το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, το οποίο έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως παραμένει νεκρό γράμμα, «η Ισπανία θα έπρεπε να έχει δεχθεί 3.265 αιτούντες άσυλο, όμως μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 235 και άρα μπορεί να πάρει τα επόμενα τέσσερα πλοία» προσφύγων από την Ιταλία, υπολόγισε ο Σαλβίνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει στο ακροδεξιό FPO.

«Αναφέρομαι στις δύο βασικές ευρωπαϊκές χώρες που εξέφρασαν γενναιοδωρία, αλληλεγγύη και πρόθεση να δεχθούν μετανάστες τις τελευταίες ημέρες: στη Γαλλία και την Ισπανία», εξήγησε ο Σαλβίνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας. «Η Γαλλία προβλεπόταν να φιλοξενήσει 9.816 πρόσφυγες από την Ιταλία, έχει δεχθεί 640, και άρα μένουν 9.200», επεσήμανε.

«Ζητάμε από την Ευρώπη να διαθέσει περισσότερους άνδρες και μέσα για την υπεράσπιση της Μεσογείου», υπογράμμισε ο Σαλβίνι. Επισημαίνοντας ότι η νέα επιχείρηση της Frontex περιλαμβάνει 32 πλοία εκ των οποίων 30 ιταλικά, τόνισε: «δεν βλέπω τι ευρωπαϊκό έχει».

«Θέλουμε η Ευρώπη να επενδύει καλύτερα και περισσότερα. Το κάνουμε με την Τουρκία, δεν βλέπω γιατί δεν το κάνουμε στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Αν κάποιος στην Ευρώπη πιστεύει ότι η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να είναι καταυλισμός προσφύγων, κάνει λάθος. Η Ιταλία θέλει να βοηθήσει τους Ιταλούς», εξήγησε ο Σαλβίνι, προσθέτοντας ότι «αντί να πάρουμε, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» μετανάστες.

Ο Σαλβίνι εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αυστρία, η οποία αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, θα αλλάξει τον κανονισμό του Δουβλίνου που προβλέπει ότι υπεύθυνη για την υποδοχή και τη διαχείριση των μεταναστών είναι η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία φτάνουν.

Τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου επιθυμεί η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα και η Ισπανία, χώρες όπου συγκεντρώνεται η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων στην ΕΕ.

Ο Σαλβίνι σημείωσε επίσης ότι «τις επόμενες ημέρες» θα μεταβεί στη Λιβύη, χώρα από όπου προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που αναχωρούν για την Ιταλία.

Από την πλευρά του ο Κικλ έκανε λόγο για ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει μαζί με τη Δανία, για να γίνουν κάποιες περιοχές των Βαλκανίων «κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί από την Ευρώπη, όμως δεν τους δέχονται πίσω οι χώρες καταγωγής τους».

Η Ιταλία δεν θα δεθχεί πλοίο της μκο Lifeline

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της να μην δεχθεί σε κανένα λιμάνι της χώρας πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline κατέστησε σαφή η ιταλική κυβέρνηση, διότι, σύμφωνα με την Ρώμη, δεν σέβεται τους κανόνες που έχουν εγκριθεί αναφορικά με τις ασφαλείς συνθήκες πλεύσης.

Το πλήρωμα του σκάφους της μη κυβερνητικής οργάνωσης διέσωσε περίπου τριακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο και βρίσκονταν στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών.

Στη φάση αυτή, παρέχει βοήθεια στο Lifeline η ακτοφυλακή της Λιβύης. «Αυτό που ελπίζουμε είναι οι λιβυκές δυνάμεις να φερθούν με επαγγελματισμό και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν από την Lifeline.

Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, η ΜΚΟ αυτή προχώρησε στη συγκεκριμένη διάσωση χωρίς να διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή. Ο Τονινέλι ζήτησε από την ιταλική ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνα για την όλη επιχείρηση.

Ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε στην ίδια επιχείρηση στην σελίδα του στο Facebook, υπογραμμίζοντας:

«Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο».