Το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας ο Αλιού Σισέ ως αρχηγός της Σενεγάλης στην παρθενική της εμφάνιση στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου την είχε οδηγήσει μέχρι τα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από την Τουρκία στην παράταση (1-0).

Σοκάροντας στην πρεμιέρα την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία νικώντας τη με 1-0.

Τότε 26 χρόνων, ήταν ο ογκόλιθος της άμυνας για τα «λιοντάρια» της Τεράνγκα και από τους βασικούς πυλώνες της αφρικανικής ομάδας που κατάφερε στην πρώτη της κιόλας συμμετοχή να φτάσει στους «8», κάτι που μόνο το Καμερούν (1990) είχε πετύχει ως τότε από τους εκπροσώπους της αφρικανικής ηπείρου και ακολούθησε και η Γκάνα (2010).

Ο Σισέ στα 42 του πλέον εμφανίστηκε χθες με κοστούμι αλλά και το τρομερό ράστα μαλλί, αφού είναι πλέον ο προπονητής της Σενεγάλης, η οποία πέτυχε ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη ως τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας επικρατώντας της Πολωνίας με 2-1, στην πρώτη νίκη αφρικανικής ομάδας στο φετινό μουντιάλ. Σε έναν όμιλο (Η’) όπου με το «καλησπέρα» Σενεγάλη και Ιαπωνία του έβαλαν… φωτιά, καθώς τα πόδια σηκώθηκαν και χτύπησαν το κεφάλι! Πολωνία και Κολομβία ήταν τα φαβορί του ομίλου και στο μεταξύ τους παιχνίδι θα έπαιζαν –υπό φυσιολογικές συνθήκες –την πρωτιά του ομίλου. Πλέον στο κυριακάτικο ραντεβού τους χωρίς αύριο θα παίξουν την… επιβίωσή τους στη διοργάνωση καθώς ο ηττημένος ουσιαστικά θα αρχίσει το πακετάρισμα για την πρόωρη επιστροφή.

Οι Πολωνοί, που γενικά έχουν πρόβλημα με τα πρώτα παιχνίδια τους στα παγκόσμια κύπελλα (μόλις μία νίκη επί της Αργεντινής από τη μεγάλη τους ομάδα το 1974, σε εννέα πρεμιέρες τους στην κορυφαία διοργάνωση) ήταν πολύ κακοί και ουσιαστικά ακίνδυνοι αφού οι Σενεγαλέζοι όχι μόνο είχαν κλείσει πολύ καλά τους Μίλικ και Λεβαντόφσκι, αλλά είχαν αποκόψει και τη συνεργασία τους με τη μεσαία γραμμή των Πολωνών που δεν μπορούσε να τους τροφοδοτήσει.

Ο τεχνικός της Πολωνίας Ανταμ Ναβάλκα επιχείρησε πάντως κόντρα σε ό,τι είχε κάνει στα προκριματικά (όπου έπαιζε μοναδικός προωθημένος ο Λεβαντόφσκι) να παίξει με δίδυμο στην επίθεση τους Μίλικ και Λεβαντόφσκι και δεν του βγήκε. Ετσι, τις πρώτες μικροευκαιρίες είχε η Σενεγάλη στο πρώτο εικοσάλεπτο με τον Νιανγκ και τον Ντιούφ, ενώ στο 38ο λεπτό άνοιξε το σκορ.

Ο Νιανγκ πάσαρε παράλληλα έξω από την περιοχή στον Μανέ, αυτός στον Γκέιγ που σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Τσιόνεκ, άλλαξε πορεία, καταλήγοντας στα δίχτυα του εμβρόντητου Βόιτσιεχ Σέζνι.

Η Πολωνία τελείωσε το ημίχρονο με 65% κατοχή μπάλας, αλλά χωρίς ουσιαστική ευκαιρία και πίσω στο σκορ.

Μπήκε δυνατά για την ισοφάριση στο δεύτερο ημίχρονο και την άγγιξε στο 51′ όταν ο Εντιάγ απέκρουσε εντυπωσιακά το φάουλ του Λεβαντόφσκι, αλλά είχε αφήσει κενά στα μετόπισθεν και έτσι σε μία από τις αντεπιθέσεις της στο 60′ η Σενεγάλη έκανε το 2-0 εκμεταλλευόμενη και πάλι τα δώρα της πολωνικής άμυνας.

Λάθη

Αρχικά ο Κριχόβιακ γύρισε εντελώς λανθασμένα την μπάλα προς τα πίσω, την ώρα που ο διαιτητής έδωσε άδεια στον Νιανγκ –είχε βγει για να δεχθεί τη φροντίδα των γιατρών –να μπει στον αγωνιστικό χώρο και ο Σενεγαλέζος μπήκε σφήνα. Ο Σέζνι έκανε την έξοδο του… Μεσολογγίου, με τον Νιανγκ να «τσιμπάει» την μπάλα και να μπαίνει μαζί της σχεδόν στα δίχτυα (2-0).

Από εκεί και πέρα οι Πολωνοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο 80′ με την κεφαλιά του Κριχόβιακ. Εκεί «ξύπνησαν» για λίγο τα φαντάσματα για τον τεχνικό της Σενεγάλης που θυμήθηκε το 2002 όταν η ομάδα του προηγήθηκε 3-0 της Ουρουγουάης αλλά τελικά ισοφαρίστηκε σε 3-3, αλλά αυτή τη φορά δεν την… πάτησε.

Η Σενεγάλη σε έξι –πλέον –παιχνίδια της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν έχει χάσει σε ενενηντάλεπτο. Εχει τον αποκλεισμό από την Τουρκία στην παράταση, τρεις νίκες (με Γαλλία 1-0, Σουηδία 2-1 και Πολωνία 2-1) και δύο ισοπαλίες (1-1 με Δανία, 3-3 με Ουρουγουάη).

Κλειδί ο κόουτς Σισέ

Αν και προπονητικά δεν έχει μεγάλη εμπειρία, έχει τον τρόπο (γνωρίζοντας εκ των έσω την ομάδα) να εμπνεύσει τους παίκτες του και αυτό φάνηκε κόντρα στους Πολωνούς.