Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής. Μανταλένα Παπαδοπούλου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Μανώλης Αλιφιεράκης, αναπληρωτής γραμματέας Υγείας. Δημήτρης Ζησιμόπουλος, πολιτευτής Πιερίας. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που συνθέτουν τη λίστα των παραιτήσεων από τους ΑΝΕΛ, η οποία είναι ακόμη ανοιχτή. Ενδέχεται, δηλαδή, να μεγαλώσει, αφού μόνο προχθές προστέθηκαν άλλα δώδεκα στελέχη από Κοζάνη και Φλώρινα. Διαβάζοντάς την στην Πειραιώς αναφωνούν «αποστολή εξετελέσθη».

Μόλις έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής, πηγές του κόμματος εξηγούσαν ότι η νούμερο ένα επιδίωξή τους είναι μέσω αυτής να χτυπήσουν τον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Πλέον θεωρούν ότι η «αποστολή» στέφθηκε με επιτυχία, επειδή όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι ΑΝΕΛ διαλύονται». Οπως, μάλιστα, σημειώνουν γνώστες των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων, αφορμή να επιλεγεί ο Πάνος Καμμένος ως στόχος ήταν το γεγονός πως «από τότε που άνοιξε το ονοματολογικό η κυβέρνηση αποσκοπούσε μόνο σε ένα πράγμα: να διεμβολίσει τη ΝΔ με ένα δεξιό κόμμα πλην Ανεξαρτήτων Ελλήνων». Εξού και αποφάσισαν να τηρήσουν τη στάση που τήρησαν στο Μακεδονικό.

Με αυτήν θεωρούν πως «δεν υπάρχει πια χώρος για άλλο ακροδεξιό μόρφωμα», μιας κι εκείνοι ανέδειξαν «σε πρωτεύον στοιχείο» της κριτικής τους τη μακεδονική εθνότητα. Παρότι, βέβαια, ήθελαν την αποσύνθεση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιμένουν πως δεν επιθυμούσαν –ούτε επιθυμούν –να πάρουν βουλευτές του Καμμένου. «Οι απόψεις που εκφράζουν δεν συνάδουν με τη ρητορική μας» λένε συνεργάτες του γαλάζιου προέδρου. Σε επίπεδο αναγνωρίσιμων, λοιπόν, στελεχών η ΝΔ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεταγραφές.

Αυτό, πάντως, δεν αποκλείει προσαρτήσεις σε επίπεδο τοπικών στελεχών. Αλλωστε, στην Πειραιώς ορισμένοι έχουν ήδη κάνει εισηγήσεις να προχωρήσει το κόμμα σε μια πλατφόρμα που σε επίπεδο εθνικών θεμάτων «θα σέβεται τις ευαισθησίες μερίδας του εκλογικού σώματος». Ο στόχος, πάντως, δεν θα είναι –όπως το θέτει γλαφυρά έμπειρο γαλάζιο στέλεχος –να αγκαλιάσουν «τους ψεκασμένους ως ψεκασμένους, αλλά ως μετανοημένους».