Η τελευταία ευκαιρία που είχε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης να συνομιλήσει διά ζώσης με γερμανούς πολιτικούς ήταν στην ετήσια κοινοβουλευτική ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μόναχο, όπου μίλησε και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Οπως είπε στα «ΝΕΑ» ο Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ για την κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας με όλες τις προκλήσεις από την Τουρκία μέχρι την Αλβανία και τη FYROM. Από τη συνέντευξη του ΜακΑλιστερ συνάγεται ότι τους ευαισθητοποίησε για τις ελληνικές θέσεις: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σήμερα πολύ λεπτομερώς τη μεγάλη συναισθηματική διάσταση που έχει η συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα αυτό. Πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη», είπε. «Εύχομαι ολόψυχα αυτή η διένεξη επιτέλους να λυθεί, διότι η FYROM έχει μία προοπτική για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, «αλλά μπορεί να υπάρξει μόνον μία λύση που θα αποδεχτεί η Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη όλες τις ελληνικές θέσεις όπως επίσης και τα δικαιολογημένα αιτήματα της κυβέρνησης των Σκοπίων. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ευθύνη να βρουν στο τέλος μία συμβιβαστική λύση. Και εύχομαι να βρεθεί γιατί είναι σημαντική όχι μόνον για τη χώρα αυτήν αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά τονίζω: Η Ελλάδα είναι ο εταίρος μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ελληνικές θέσεις».

Την κατανόηση που καταγράφεται στα ηγετικά κλιμάκια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την αντίδραση της ΝΔ στο Σκοπιανό, καθώς αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για «ευαίσθητο εθνικό θέμα», φρόντισε να αναδείξει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας φιλευρωπαίος πολιτικός που θέλει μία καλή λύση στη διαμάχη αυτήν. Κάνει εξαιρετική δουλειά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατανοώ τη στάση του κ. Μητσοτάκη. Εκτός αυτού, τώρα είναι υπόθεση της κυβέρνησης, όχι της αντιπολίτευσης», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η διαχείριση του Σκοπιανού «τώρα είναι κατ’ αρχήν ευθύνη του κ. Τσίπρα και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει πείσει για τη λύση ολόκληρη την κυβέρνησή του».

Ο Βέμπερ, μάλιστα, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι αντίστοιχη κατανόηση δείχνει το ΕΛΚ και για το «αδελφό» κόμμα στην ΠΓΔΜ, το VMRO, που είναι σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας. «Είμαστε ένα ζωντανό κόμμα και φυσικά υπάρχουν πολλά, διαφορετικά συμφέροντα. Επιτρέπεται η διατύπωση εθνικών θέσεων, αλλά καθοριστικό για το ΕΛΚ είναι η συνεργασία εταίρων. Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες σε αυτήν την ήπειρο. Αυτή είναι μία μεγάλη αποστολή μας», σχολιάζει ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.