Με χελώνα που κρύβεται στο καβούκι της μοιάζει η Γερμανία μετά την ήττα από το Μεξικό. Η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της ομοσπονδίας για την προώθηση της υποψηφιότητας για το Euro 2024 – στην οποία θα μιλούσε ο Φίλιπ Λαμ – αναβλήθηκε, ενώ η προπόνηση των γερμανών διεθνών έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Η χθεσινή νίκη της Σουηδίας επί της Νότιας Κορέας βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα, αφού πιθανή νίκη των Μεξικανών επί των Κορεατών και ήττα της Μανσάφτ από τους Σουηδούς θα γράψει ιστορία στο Μουντιάλ: οι Γερμανοί θα μείνουν εκτός διοργάνωσης για πρώτη φορά από τους ομίλους.

«Αυτό δεν θα συμβεί σε μας. Θα τα καταφέρουμε» επιμένει ο Γιόαχιμ Λεβ.

Η κριτική που τους ασκήθηκε από τον Τύπο ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Η «Μπιλντ» έγραψε σκωπτικά ότι η ομάδα του Λεβ μοιάζει σαν να κάνει μποϊκοτάζ του Μουντιάλ, ενώ αναφέρθηκε στη χειρότερη άμυνα των τελευταίων χρόνων, μια αόρατη επίθεση και μία μεσαία γραμμή που μόλις βλεπόταν.

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν η ήττα από το Μεξικό είναι η αρχή του τέλους της Χρυσής Γενιάς του γερμανικού ποδοσφαίρου. Οκτώ από τους παίκτες που αγωνίστηκαν είχαν δώσει το «παρών» και στο προηγούμενο Μουντιάλ, αλλά είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι. Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι ο υψηλότερος από το 2002.