Από τον περσινό δείκτη παραγωγικότητας των Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και Σέρχιο Αραούχο μπορεί να προσδιοριστεί ώς έναν βαθμό το μέγεθος της απώλειας που προκύπτει για την ΑΕΚ από τις αποχωρήσεις τους.

Οι δύο ισχυρότατοι κρίκοι στην επιτυχημένη αλυσίδα της Ενωσης πέτυχαν αθροιστικά τα 30 από τα 81 γκολ της ομάδας σε όλες τις διοργανώσεις τη σεζόν 2017-18, αριθμός που αντιστοιχεί στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 37%.

Η συμβολή τους ανά θεσμό έχει ως εξής: στο πρωτάθλημα σημείωσαν τα 18 από τα 50 τέρματα του Δικεφάλου (36%), στο Κύπελλο τα 8 από τα 21 (38%) και στην Ευρώπη τα 4 από τα 10 (40%).

Ο καθένας εξ αυτών μάλιστα κατείχε και μία πρωτιά παραγωγικότητας εντός των τειχών της ΑΕΚ. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος πρώτευσε στον συνολικό αριθμό γκολ με 16 (επτά στο πρωτάθλημα, έξι στο Κύπελλο, τρία στο Γιουρόπα Λιγκ) και ο Αραούχο στη Σούπερ Λίγκα (σε αυτή τη διοργάνωση σημείωσε τα 11 από τα 14 τέρματά του, ενώ δύο καταγράφηκαν στο Κύπελλο και ένα στην Ευρώπη).

Στο ποσοστό 37% πάντως –που αποτυπώνει τη συνεισφορά τους στην παραγωγικότητα της Ενωσης –δεν συνυπολογίζονται οι ασίστ. Και με τα γκολ όμως καταδεικνύεται ότι είχαν έντονη επιρροή στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας.

Οι προτεραιότητες

Εξού και η απόφαση της ΑΕΚ να κινηθεί πρωτίστως για την απόκτηση ενός σέντερ φορ και ενός winger, μιας και η ομάδα μετράει πλέον αντίστροφα για την έναρξη της προετοιμασίας της (28 Ιουνίου).

Από την άλλη βέβαια υπάρχει ανοικτό και το θέμα του Ογκνιεν Βράνιες, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για να ξεδιαλύνει οριστικά το τοπίο. Στο ενδεχόμενο της πώλησης η Ενωση θα επιδιώξει ενίσχυση και στο κέντρο της άμυνας.

Από κει και πέρα στη μεσαία γραμμή βρίσκεται σε πρώτο πλάνο το θέμα του Παναγιώτη Κονέ, με την ΑΕΚ να επιθυμεί την περαιτέρω σύμπλευση με τον παίκτη που εντάχθηκε στην ομάδα ως δανεικός τον περασμένο Ιανουάριο από την Ουντινέζε.

Εν τω μεταξύ, μέσω του κιτρινόμαυρου δικτύου έγινε μετάγγιση νέου αίματος στις ακαδημίες της Ενωσης. Στα αγωνιστικά τμήματα εντάχθηκαν οι Θανάσης Κώτσιος (από Ατσιπόπουλο/Πρινέ, έτος γέννησης 2002), Αγγελος Τσίρης (από ΑΟ Ανατολής, έτος γέννησης 2004), Γιάννης Κωσταδήμας (από Ερμή Λιοσίων, 2005) και Νίκος Φλιάτουρας (επίσης από Ερμή Λιοσίων, 2008). Η ΑΕΚ αξιολόγησε τους τέσσερις νεαρούς παίκτες σε τρία στάδια: μέσα στις συνεργαζόμενες ομάδες (σε προπονήσεις και αγώνες), στις καταγραφές ικανοτήτων στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα, αλλά και μέσα στα αγωνιστικά τμήματα.