Την ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Καρδίτσα παρουσιάζοντας τις αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης I» λέχοντας ότιτο νομοσχέδιο φέρνει τρία σημαντικά θέματα.

Πρώτα από όλα, δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το στοιχείο της εμβάθυνσης της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, της ανάγκης συμμετοχής των πολιτών, της σύνθεσης των απόψεων.

«Διότι η άποψή μας είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη, άρα ο θεσμός όπου πρέπει να ανθίσει η δημοκρατία» υπογράμμισε.

«Και η δημοκρατία ανθεί, μόνο αν υπάρχει ένα εκλογικό σύστημα το οποίο είναι η απλή και άδολη αναλογική», πρόσθεσε ο κ. Πουλάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι κατ’ αρχάς το δικαιότερο και δημοκρατικότερο όλων και που αποτυπώνει με γνήσιο τρόπο την εκφρασμένη βούληση της κοινωνίας.

Το δεύτερο που δίνει αυτό το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης, είναι μία διαφορετική οικονομική προσέγγιση στην ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δήμων. Για να διευκρινίσει:

«Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με τα μεγάλα προγράμματα “Φιλόδημος 1” και “Φιλόδημος 2”, τα οποία φτάνουν σε βάθος πενταετίας γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μάλιστα με κριτήρια αντικειμενικά για όλους τους δήμους και τις περιφέρειες».

Ακόμα μιλώντας για το τρίτο σημαντικό θέμα που φέρνει ο «Κλεισθένης Ι», ο κ. Πουλάκης είπε ότι είναι η αναπτυξιακή λογική που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη, συνέχισε ο κ. Πουλάκης, γίναμε πολύ πλουσιότεροι σε ιδέες από τα 14 αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση που στηρίχθηκαν όχι μόνο σε όλους τους φορείς των 14 περιφερειών, αλλά κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις δικές της ιδέες και απόψεις ούτως ώστε να φτιαχτεί ένα γενικά εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Επίσης ο κ. Πουλάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως στο πλαίσιο του «Κλεισθένη» αλλάζει ο τρόπος που μοιράζεται η κρατική χρηματοδότηση, για να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες στα έσοδα των δήμων και να μπορούν όλοι, ακόμα και ο πιο μικρός δήμος, να επιτελέσουν κάποιες στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως είπε. Σήμερα το βράδυ o Κ. Πουλάκης θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Κλεισθένης 1. Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολιτικές εξελίξεις».