Εάν υπάρχει ένας Αμερικανός υπουργός που βρίσκεται πίσω από τις επιλογές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τις πολιτικές μετανάστευσης, αυτός είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, άσχετα αν ο χειρισμός του ζητήματος της μετανάστευσης δεν ανήκει άμεσα ή πλήρως στις αρμοδιότητες του υπουργείου του, σχολιάζει το CNN.

Τόσο ο Σέσιονς, όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχουν αναλάβει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανακοίνωση, αλλά και την υπεράσπιση των πολιτικών μετανάστευσης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, σε πολλά μέτωπα που δεν ανήκουν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες του υπουργείου.

Ήταν το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης που εξέδωσε την Τρίτη μία ανακοίνωση υπό την μορφή παρουσίασης λίστας γεγονότων, απαντώντας στην εξόρμηση που έκανε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ στα σύνορα των ΗΠΑ. Ο Μέρκλεϊ δίνοντας δημοσιότητα στην πρωτοβουλία του αυτή, επισκέφτηκε και εγκαταστάσεις κέντρων κράτησης, που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Υγείας. Παράλληλα, ο Σέσιονς ήταν αυτός που τοποθετήθηκε δημοσίως, όταν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε την πολιτική του, η οποία θα επιφέρει περισσότερους χωρισμούς μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών στη συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο Σέσιονς που ανακοίνωσε τηλεοπτικά το τέλος της εφαρμογής του ειδικού πλαισίου προστασίας για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράνομα σε αμερικανικό έδαφος (DACA). Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής, ανακλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) που επικαλέστηκε σχετικές οδηγίες που έλαβε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σέσιονς δεν παραλείπει επίσης στην διάρκεια των περισσοτέρων ομιλιών του να κάνει έστω και μία περιστασιακή αναφορά στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των συνόρων, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στα σύνορα των ΗΠΑ, προκειμένου να δώσει έμφαση στα προβλήματα της μετανάστευσης.

Η πολιτική επένδυση που έκανε ο Σέσιονς στα ζητήματα και τις πολιτικές μετανάστευσης δεν σημαίνει ότι δεν εμπλέκονται άλλα υπουργεία, αλλά ούτε και ότι δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει ο ίδιος.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν έχει υπερασπίσει τις πολιτικές που εφαρμόζει, τόσο ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, όσο και δημοσίως. Την περίοδο που ελήφθη η απόφαση για την παύση εφαρμογής του νομικού πλαισίου (DACA), στην ηγεσία του υπουργείου βρίσκονταν η υπηρεσιακή υπουργός Ελέιν Ντιουκ η οποία δεν ήταν ένα “φερέφωνο” της κυβέρνησης Τραμπ, για τις πολιτικές στην μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο Σέσιονς εξέτασε κάθε πιθανό πολιτικό τρόπο προκειμένου το υπουργείο του, να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρόλο στις πολιτικές για την μετανάστευση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Σέσιονς έχει συνδεθεί με την υποστήριξη πολιτικών στις οποίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχε μεγάλο ρόλο. Από την άλλη μεριά, ενθουσιασμός φαίνεται να επικρατεί στο αναφερόμενο υπουργείο για την εμπλοκή του στις πολιτικές αυτές. Σε ερώτηση για σχολιασμό των εξελίξεων ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο Σέσιονς αισθάνεται “υπερήφανος” για την υλοποίηση της ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης, “συμβαδίζοντας” με τις κινήσεις της Νίλσεν.

Ο Σέσιονς έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο φραστικών επιθέσεων του προέδρου Τραμπ για την απόφασή του να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. Υπό την πραγματικότητα αυτή, γίνεται φανερό ότι η πολιτική υποστήριξη που παρέχει ως υπουργός Δικαιοσύνης στις πολιτικές μετανάστευσης που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ, λειτουργεί ως πολιτικό αντίβαρο απέναντι στην δυσαρέσκεια του Αμερικανού προέδρου.