Κάποιοι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι στις εκλογές που θα έρθουν η αντιπαράθεση θα είναι μεταξύ προσώπων. Αλέξης Τσίπρας εναντίον Κυριάκου Μητσοτάκη και το αντίστροφο. Αν κρίνει κανείς από την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτεθεί χθες προσωπικά στον Πρωθυπουργό, με αφορμή την έξαρση των φαινόμενων βίας και ανομίας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, μπορεί να υποθέσει ότι η δημοσκοπική εκτίμηση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

«Η ασφάλεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων» είπε ο γαλάζιος αρχηγός, «ο κ. Τσίπρας είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν». Και έκλεισε την on camera δήλωσή του με μια δέσμευση σε πρώτο ενικό «απέναντι στους πολίτες». Θα κάνει, σημείωσε, ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη χώρα.

Η πολιτική μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων, λοιπόν, δεν θα είναι μόνο ιδεολογική ή προγραμματική. Ως φαίνεται τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα αποπειραθούν να αναδείξουν σε αυτή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αρχηγών τους και να αποδομήσουν τον αντίπαλο. Εξού ίσως κι ο Μητσοτάκης επέλεξε χθες να τονίσει πως «κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος αλλάκαι ο πρωθυπουργός της βίαςκαι της ανομίας».

Για την κεντροδεξιά παράταξη προφανώς τα ζητήματα ασφάλειας είναι ένα προνομιακό πεδίο. Μια καλή αφορμή για να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση επιτιθέμενοι στην πρώτη φορά Αριστερά. Οπότε δεν είναι τυχαίο πως η Πειραιώς δεν χάνει ευκαιρία να σηκώνει επικοινωνιακά γεγονότα σαν τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Και να βάζει τέτοιου είδους θέματα στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από το περιβάλλον του πρόεδρου της ΝΔ οι λόγοι που τους ωθούν σε αυτό δεν είναι μόνο εκλογικοί, «η κατάσταση με τη βία και την ανομία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο». Αποδίδουν, μάλιστα, μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί σε γειτονιές και πανεπιστήμια και στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Νίκο Τόσκα.

Οπως, άλλωστε, ανέφερε και η ανακοίνωση από το νεοδημοκρατικό γραφείο Τύπου, που προηγήθηκε της προεδρικής παρέμβασης, «οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δημοσίως πια καταγγέλλουν τον αρμόδιο υπουργό κ. Τόσκα ότι αρνείται να τους δώσει την εντολή να συλλάβουν τους μπαχαλάκηδες. Και εκείνος, ζώντας εκτός τόπου και χρόνου, παραχωρεί συνεντεύξεις στις οποίες τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα». Τι κι αν ο Τόσκας σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τρεις μέρες πριν, δήλωνε για παράδειγμα πως «οι οδηγίες προς την Αστυνομία είναι να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων των Εξαρχείων και να δρα άμεσα ακόμη κι αν υπάρχουν εμπόδια;». Η ΝΔ, αναφέρουν πηγές του κόμματος, δεν πείθεται. Ειρήσθω εν παρόδω, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε στην ίδια συνέντευξη ότι «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών πάντα παίζει ρόλο» στις εκλογές.

ΤΟΣΚΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ. Ο Νίκος Τόσκας πάντως, σε γραπτή απάντησή του στη Βουλή για την ανομία στην περιοχή των Εξαρχείων, αναφέρει πως η ΓΑΔΑ υλοποιεί επικαιροποιημένο (από 1/3/2018) επιχειρησιακό σχέδιο για το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα για τα Εξάρχεια αναφέρει πως διενεργούνται σε καθημερινή βάση όλο το 24ωρο στοχευμένοι συστηματικοί έλεγχοι. Σημειώνει ακόμη πως υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού της Ομάδας ΔΙΑΣ το 2017 σε σχέση με το 2016 στην περιοχή, υποστηρίζοντας πως «το γεγονός αυτό καταρρίπτει τις όποιες αβάσιμες υπόνοιες περί απαγόρευσης εισόδου της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια». Επίσης αναφέρει ότι οι συλλήψεις στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων αυξήθηκαν κατά 42% κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με την τριετία 2012-14.

Αφορμή για τη νέα σύγκρουση με κεντρικό θέμα την ασφάλεια ήταν οι προχθεσινές δολοφονικές επιθέσεις σε αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που προκάλεσαν και την παρέμβαση εισαγγελέα. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας πως επικοινώνησε με τον επικεφαλής των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για να εκφράσει τη συμπαράστασή του αλλά και για να τον διαβεβαιώσει πως μια κυβέρνησή του «θα προστατεύσει και θα στηρίξει την Αστυνομία».