Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις συνεδριάσεις διεξήχθησαν στην Κεντροαριστερά. Διαδοχικά, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσαν την πολιτική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής και την αυτόνομη πορεία της παράταξης. «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πασχίζουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να εμποδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας για να συντηρήσουν το μίζερο και διχαστικό «διπολισμό» στην πολιτική ζωή», ανέφερε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Τόνισε, μάλιστα, πως το Κίνημα Αλλαγής δέχεται «καθημερινές, συστηματικές και ενορχηστρωμένες επιθέσεις από τα προπαγανδιστικά επιτελεία και τους επικοινωνιακούς χορηγούς των δύο κομμάτων» που προσπαθούν να διεμβολίσουν την κεντροαριστερή προσπάθεια.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Μια πτυχή αυτής της προσπάθειας διεμβολισμού επεκτείνεται και στην αυτοδιοίκηση, με την Γεννηματά να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και τα κεντροαριστερά στελέχη να εξηγούν πως, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να λειτουργήσει παρασιτικά, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η επικεφαλής επεσήμανε πως ο νέος φορέας θα στηρίξει και πάλι τα «καταξιωμένα στελέχη του που έχουν εκλεγεί στις περιφέρειες και στους δήμους», επιβεβαιώνοντας πως στη Χαριλάου Τρικούπη θα φροντίσουν να εκφράσουν από νωρίς τη στήριξή τους στους δικούς τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως αν αυτοί θα στηριχθούν στην πορεία από τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ. Η τοποθέτηση του Γιώργου Καμίνη, μάλιστα, ως υπεύθυνου της Επιτροπής για τα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν στρατηγικής σημασίας, καθώς ο νυν δήμαρχος Αθηναίων είναι εκείνος που αντιμετώπισε τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, δημιουργώντας, για πρώτη φορά, ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων που αρνήθηκαν να συμμαχήσουν με τη μελλοντική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Γεννηματά υπερασπίστηκε την απόφασή της να ζητήσει εκλογές πριν την λήξη του υπάρχοντος οικονομικού προγράμματος ώστε να τεθεί «τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί, με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα», τονίζοντας πως «δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων». Εθεσε, δε, τον νέο φορέα σε εκλογική ετοιμότητα, παραδίδοντας την αρμοδιότητα των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές στον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη. Το αίτημα για εκλογές προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικό του νέου φορέα. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησαν, σε κλίμα σύμπνοιας, καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη συζήτηση πριν τη λήψη τέτοιων πρωτοβουλιών. «Η αφωνία της ΝΔ σε πάρα πολλά ζητήματα και ο συντηρητικός λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκαλύπτονται κάθε μέρα», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας εκ νέου λόγο για μια πολιτική αλλαγή που «δεν σημαίνει μια νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή (…), δεν σημαίνει συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Από τη δική του πλευρά, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζήτησε η βάση της παράταξης να αποφασίσει με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα τη μετεκλογική στάση, μιλώντας για ένα «ζήτημα που δεν μπορεί να αποφασισθεί σε κλειστά γραφεία».

Οσον αφορά το Σκοπιανό, η Κεντρική Επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου για «σύνθετη ονομασία erga omnes, με αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα» –«θέλουμε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, ενώ όλα δείχνουν πως όλες οι πλευρές θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει συμφωνία.