Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Οταν έχεις την κυβέρνηση, δεν σημαίνει πως έχεις και την εξουσία». Είναι μια ιδεοληπτική αντίληψη για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Συμπληρώνεται με τη θέση ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο των κυβερνητικών αποφάσεων. Το κράτος δικαίου αμφισβητείται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στη συνέχεια δέχεται πολλά πλήγματα. Υπουργοί επιτίθενται με ιδιαίτερη βαναυσότητα κατά δικαστών. Κεντρική τους επιλογή είναι και η επαναφορά στο προσκήνιο του δημόσιου βίου της σκανδαλολογίας. Θεωρούν ενόχους ποινικών αδικημάτων κεντρικά πρόσωπα του «παλαιού» και «διεφθαρμένου» πολιτικού συστήματος. Προαναγγέλλουν διώξεις. Εκδίδουν «καταδικαστικές αποφάσεις». Η σκανδαλολογία είναι μια «καλή συνταγή» για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική τους πολιτική. Δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι είναι μια ασύμμετρη απειλή για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη. Ο δημόσιος βίος και η Δικαιοσύνη ξαναζούν το σκηνικό της μητσοτακικής περιόδου. Πρωταγωνιστές:
n Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ακραιφνής καραμανλικός, τοποθετείται ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι αδιάφορο το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξε από τους πρωταγωνιστές συγκάλυψης υπαρκτών πολιτικών σκανδάλων. Οτι είχε θητεία στα υπόγεια των μυστικών υπηρεσιών. Από το βήμα της Βουλής απειλεί και εκφοβίζει δικαστές και εισαγγελείς. «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης»… Την επόμενη φορά θα κατονομάσω «τους πραξικοπηματίες». Δεν υπάρχει προηγούμενο, υπουργός να γνωρίζει «πραξικοπηματίες» και διεφθαρμένους δικαστικούς λειτουργούς και να μην ενεργεί σύμφωνα με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Για παραπομπή τους στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ή στον αρμόδιο εισαγγελέα.
n Η Βασιλική Θάνου. Οι πρωτοβουλίες της υπερβαίνουν τα συνταγματικά όρια των δικαιοδοτικών της εξουσιών. Προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Μετά τη συνταξιοδότησή της διορίζεται προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Στον στενό χώρο των συντελεστών της Δικαιοσύνης καταγράφεται ως η «υπερυπουργός».
n Ο Νίκος Σακελλαρίου. Τέσσερις πρώην πρόεδροι του ΣτΕ θεωρούν ότι «δεν είναι κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τους διαβεβαιώνει ότι έχει την ίδια εκτίμηση. Η εισήγησή του για άλλο πρόεδρο δεν γίνεται δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Δεν παραιτείται. Στη συνέχεια, αποπέμπεται από την κυβέρνηση. Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ δεν μπορεί, αντικειμενικά, να υπηρετήσει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η Ολομέλεια του ΣτΕ ανθίσταται. Καταγγέλλει τον υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. «Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση»! Η θεσμική σύγκρουση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης παίρνει μετωπικό χαρακτήρα. Τελικά παραιτείται. Ο τρόπος της παραίτησής του αποτελεί έκφραση ακραίου λαϊκισμού, ασύμβατου με τη δικαστική τήβεννο.
nΟ υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κινείται σταθερά εκτός θεσμικού πλαισίου. Στην υπόθεση Novartis παρακολουθεί και ενημερώνεται, εξωθεσμικά, για την πορεία της ανάκρισης. Θέτει τη δικογραφία υπόψη του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός δηλώνει: «Εμείς έχουμε λευκό ποινικό μητρώο». Το παλιό σύστημα δεν έχει. Δεν κρύβει την επιλογή του για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Δεν έχει διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν. Η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στερείται επιχειρημάτων. Ο γνώστης της δικογραφίας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρατά πλέον αποστάσεις. Διαψεύδει και τον Πρωθυπουργό. Από το βήμα της Βουλής δηλώνει ότι «το σκάνδαλο Novartis δεν αφορά πολιτικούς».
Για τη «δικαίωση» της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στοχοποιείται ο Ανδρέας Γεωργίου. Ενας εξαίρετος επιστήμονας που έχει τοποθετηθεί επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Κατηγορείται «ως προδότης», γιατί δήθεν «φούσκωσε» το έλλειμμα προκειμένου η χώρα να ενταχθεί σε Μνημόνια. Εχει κάνει άριστα τη δουλειά του. Οι εισαγγελείς αγνοούν προκλητικά το γεγονός ότι στον βαθμό που έχει τελεσθεί το «έγκλημα» στο «εδώλιο» του κατηγορουμένου πρέπει να είναι και η Eurostat, αφού τα δικά της αναθεωρημένα στοιχεία είναι τα κρίσιμα για την υπαγωγή μας. Η χώρα διεθνώς διασύρεται. Απειλείται με την έκδοση επίσημων ευρωπαϊκών προειδοποιήσεων για την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης. Οι δικαστικές περιπέτειες του Ανδρέα Γεωργίου συνεχίζονται. Την κυβέρνηση και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν τις ενδιαφέρει το ότι η χώρα διασύρεται. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα της αντίληψης ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί θεσμικό εμπόδιο στις επιλογές της κυβέρνησης.
Ο Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου είναι δικηγόρος και πρώην υπουργός
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από