Ενας 31χρονος βέλγος καταδικασμένος πολλάκις για κλοπές, φθορά ξένης περιουσίας και εμπορία μικροποσότητας ναρκωτικών, που εξέτινε από το 2003 17ετή ποινή φυλάκισης και είχε πάρει τη 14η κατά σειρά διήμερη άδεια εξόδου από τις φυλακές του Μαρς-αν-Φαμέν: αυτό είναι το προφίλ του Μπενζαμέν Ερμάν, του ανθρώπου που σκότωσε χθες το πρωί δύο γυναίκες αστυνομικούς και έναν περαστικό στο κέντρο της Λιέγης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Βελγίου. Οι Αρχές μίλησαν για τρομοκρατική ενέργεια: το πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης κρατουμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα επανέρχεται βίαια στην επικαιρότητα, σε μια χώρα με ανοιχτές ακόμα τις πληγές από τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου του 2016 στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 10.30 το πρωί στη Λεωφόρο Αβρουά, μεγάλη οδική αρτηρία της Λιέγης. Ο Ερμάν ακολούθησε, χωρίς να γίνει αντιληπτός, δύο αστυνομικούς και τους επιτέθηκε με μαχαίρι από πίσω, καταφέροντάς τους πολλά χτυπήματα. Κατόπιν άρπαξε τα όπλα τους και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τις δύο γυναίκες καθώς και έναν 22χρονο, επιβάτη ενός αυτοκινήτου που κινούνταν στην περιοχή εκείνη την ώρα. Ο Ερμάν βρήκε στη συνέχεια καταφύγιο σε ένα σχολείο, όπου πήρε μάλιστα όμηρο μια υπάλληλο. Οταν έσπευσαν εκεί αστυνομικοί, βγήκε πυροβολώντας, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς στα πόδια, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά. «Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο Ερικ Βαν Ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Για τρομοκρατική επίθεση μίλησε ξεκάθαρα λίγη ώρα αργότερα ο εισαγγελέας της Λιέγης, Φιλίπ Ντουλιέ.

Με το που έγινε γνωστό πως ο δράστης βρισκόταν σε διήμερη άδεια από τη φυλακή, ξέσπασε θύελλα. Την οποία ενέτειναν οι πληροφορίες ότι λίγες ώρες πριν επιτεθεί στη Λεωφόρο Αβρουά, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερμάν είχε σκοτώσει με βαριοπούλα έναν συνεργό του, έναν 30χρονο τοξικομανή ονόματι «Μ.Β.», μαζί με τον οποίο είχε διαρρήξει ένα κοσμηματοπωλείο. Το άψυχο σώμα του 30χρονου βρέθηκε χθες το πρωί στον Δήμο Ον της Μαρς-αν-Φαμέν, όπου είχε περάσει ο Ερμάν μέρος της προηγούμενης νύχτας –στο σπίτι της γιαγιάς του.

ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΕΛΙ. Οπως επεσήμαινε χθες η εφημερίδα «La Libre Belgique», ο δράστης πιθανότατα ριζοσπαστικοποιήθηκε στη φυλακή. Το «Paris Match» μάλιστα υποστήριξε πως στο κελί του βρέθηκαν ένα Κοράνι και ένα χαλάκι προσευχής. «Είχα δει ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, μου έλεγε άλλωστε πως ήταν πραγματικά μουσουλμάνος» δήλωσε ένας συγκρατούμενός του, ο «Μπρούνο».

«Τις Δευτέρες και τις Πέμπτες νήστευε. Δεν έτρωγε τίποτα, τον έβλεπα» πρόσθεσε. Ο ίδιος υποστήριξε πως η ριζοσπαστικοποίηση του Ερμάν δεν ήταν γνωστή σε όλους: «Δεν το έλεγε. Ούτε καν στους δεσμοφύλακες που τα πήγαιναν καλά μαζί του. Δεν το έλεγε σε όλους». Αλλες πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον Ερμάν να είχε ενταχθεί από το 2017 στον κατάλογο των ατόμων που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια του κράτους –κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά την απόφαση των υπευθύνων να του χορηγήσουν νέα διήμερη άδεια.

Οπως επισημαίνει η «Le Monde», οι άδειες δίνονται στο Βέλγιο κατόπιν αξιολόγησης από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό και με βάση συγκεκριμένο σχέδιο επανένταξης. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθούν από τη διοίκηση των φυλακών, ενίοτε μάλιστα εξετάζονται από αρμόδια δικαστική Αρχή. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Δικαιοσύνης Κεν Γκέενς, ο Μπενζαμέν Ερμάν είχε ήδη λάβει 11 μονοήμερες άδειες και 13 διήμερες άδειες. «Ηταν λοιπόν δύσκολο να προβλέψουμε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά τη 14η φορά» υποστήριξε.

Σαρλ Μισέλ

«Δειλή και τυφλή πράξη»

Για μια «δειλή και τυφλή πράξη» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προτού μεταβεί στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Λιέγη. Την αλληλεγγύη του προς τον βελγικό λαό διαβίβασε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στο Βέλγιο χαμήλωσε στο 2 (σε μια κλίμακα 4) τον Ιανουάριο και δεν αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, κλήθηκαν να επαγρυπνούν. «Σε ένα στάδιο αποδυνάμωσης των τρομοκρατικών ομάδων, οι αστυνομικοί θεωρούνται ως στόχοι «υψηλής προστιθέμενης αξίας»» επισημαίνει ο Τομά Ρενάρ, ένας ειδικός από το ινστιτούτο ερευνών Egmont.