Ο Σερζ Ντασό, ο 3ος πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας και 57ος στον κόσμο, είχε μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τους Ελληνες και το έδειχνε. Το γεγονός ότι η μητέρα του (μια εβραιοπούλα που εν συνεχεία όμως ασπάσθηκε τον ρωμαιοκαθολισμό) καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη τον έκανε συχνά και ιδίως όταν συναναστρεφόταν με Ελληνες να λέει «είμαστε όλοι Ελληνες». Αυτή τη φράση την έλεγε και όταν επρόκειτο να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα. Και οι μπίζνες του ήταν πολλές και μάλιστα δισεκατομμυρίων.

Μπίζνες

Η πρώτη μπίζνα που του άνοιξε τον δρόμο για μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα ήταν με την πώληση ενός δικινητήριου αεροσκάφους Φάλκον στην ελληνική κυβέρνηση, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού στόλου αεροσκαφών. Το αεροσκάφος αυτό απεδείχθη ωστόσο μοιραίο για τον Γιάννο Κρανιδιώτη. Η δεύτερη μεγάλη μπίζνα (πιο μεγάλη δεν γινόταν) ήταν η πώληση των Μιράζ 2000 στην Πολεμική Αεροπορία. Ηταν τόσο ενθουσιασμένος από την πώληση των αεροσκαφών του στην Ελλάδα που ο Σερζ Ντασό οργάνωσε ολόκληρο πάρτι στο Παρίσι για την παραλαβή τους. Παρόντες η τότε πολιτική και ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας και ανώτατοι αξιωματικοί. Κάλεσε μάλιστα και δημοσιογράφους για να καταγράψουν τις απίστευτες σκηνές που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Δωράκια

Ηταν Απρίλιος του 1987 όταν οι περισσότεροι από τους προσκεκλημένους του Ντασό για την παραλαβή του πρώτου Μιράζ στην Πολεμική Αεροπορία κατέφθαναν στο Παρίσι με ιδιωτικά Φάλκον, προσφορά της εταιρείας Ντασό. Από το Αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ με λιμουζίνες Σιτροέν DS 19 και DS 21 στο ξενοδοχείο Concorde La Fayette, απέναντι από τον Πύργο του Αϊφελ.

Στις σουίτες περίμεναν όλους τους Ελληνες (πολιτικούς, στρατιωτικούς και δημοσιογράφους)… δωράκια όπως ένα σετ από αργυρά μανικετόκουμπα (με το σήμα της Ντασό), μεταξωτή γραβάτα (με ένα Μιράζ κεντημένο) ένα ψηφιακό ρολόι χεριού, κρασιά και φρούτα. Καθώς και μία πρόσκληση σε δείπνο…

Δείπνο υψηλής γαλλικής κουζίνας στον Πύργο του Αϊφελ. Οικοδεσπότης ήταν ο Ντασό (μαζί με τον γιο του Ολιβιέ), ο οποίος φορώντας σμόκιν υποδεχόταν τους καλεσμένους του με ένα ποτήρι ακριβής σαμπάνιας. Το δείπνο περιελάμβανε τα πάντα. Από φασιανό, αστακούς, χαβιάρι και εκλεκτά κρασιά, σαμπάνια Dom Perignon και γλυκά…

Πούρα

Σε λίγο εμφανίστηκε και ένα τρόλεϊ με ακριβά πούρα. Οι πάντες νόμιζαν ότι ήταν τζάμπα, ότι περιλαμβάνονταν στο δείπνο και έσπευσαν να πάρουν όσα μπορούσαν. Οταν τελείωσε όμως το δείπνο ο Ντασό είπε ότι όσοι έχουν πάρει πούρα θα πρέπει να τα πληρώσουν. Και τότε τα πούρα άρχισαν να βγαίνουν από τις τσέπες…

Συσκέψεις

Τελικά επιβεβαιώθηκα: το Κίνημα Αλλαγής έχει Πολιτικό Συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής και στο καπάκι Εκτελεστική Γραμματεία. Και τα δύο προπαρασκευαστικά της ΚΕ της Κυριακής. Γενικά, πάντως, ο χώρος κινείται. Σήμερα η Γεννηματά βλέπει τον Γιώργο Πατούλη και τον Κώστα Αγοραστό. Βήμα πρώτο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζει την κεντροαριστερή αυτοδιοίκηση. Ενα θα πω, όταν οι πασόκοι δεν ανησυχούν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Λόγω περιβολής

Δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται βουλευτές «με περιβολή που παραπέμπει σε παραλία ή σε γυμναστήριο» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής, χωρίς όμως να κατονομάσει σε ποιους βουλευτές αναφέρεται. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι με τη χαλαρή ενδυμασία τους προσβάλλουν το Κοινοβούλιο, λέγοντας πως με βάση το άρθρο 75 του Κανονισμού της Βουλής οι βουλευτές oφείλoυν να εμφανίζoνται και να συμπεριφέρoνται με τρόπo πoυ να ανταπoκρίνεται πρoς τη σoβαρότητα τoυ επιτελoύμενoυ έργoυ. Αν αναρωτιέστε γιατί τα βέλη τούτα, να σας πω πως την οργή του Λοβέρδου πυροδότησαν οι περιβολές ενός συριζαίου κι ενός χρυσαυγίτη βουλευτή.

Βουλή σε φαστ τρακ

Με φαστ τρακ διαδικασίες σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Οπως ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα συζητηθεί στη Βουλή ως επείγον. Η κυβέρνηση θέλει ώς τις 14 Ιουνίου να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών του Κοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου θα αρχίσουν τα θερινά τμήματα που θα διαρκέσουν μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι στα θερινά τμήματα δεν μπορούν να ψηφιστούν διεθνείς συμφωνίες, οποιαδήποτε συμφωνία για το Σκοπιανό που απαιτεί την έγκριση της Ολομέλειας θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Ιουλίου. Με τη νέα Σύνοδο, το φθινόπωρο, αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.