Νέες παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των δήμων να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των αγροτών.

Τη νέα παράταση για την υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους δήμους, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελος, μιλώντας στη δεύτερη συνάντηση διαβούλευσης που διοργάνωσε το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τα δάση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος, ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου μέσα στις επόμενες μέρες, που θα προβλέπει:

* Παράταση στην υποβολή οικιστικών ορίων επί των δασικών χαρτών από τους Δήμους, έως τις 16 Ιουλίου 2018.

* Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως και τον Μάρτιο 2018, έως τις 31 Ιουλίου 2018.

* Τίθεται όριο στην εξέταση από τις αρμόδιες Επιτροπές (ΕΠΕΑ) των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως τις 25.9.17, έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη.

* Παράταση δύο χρόνων στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια, δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2020.

Ο κ. Φάμελος, δήλωσε ότι σκοπός του νέου νομοσχεδίου θα είναι:

* Να εξυπηρετηθεί και να ολοκληρωθεί το 2020 το μεγάλο έργο των δασικών χαρτών, που ουσιαστικά ξεκίνησε μέσα στο 2017 -μετά από 40 χρόνια- και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

* Να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο έλλειμμα συμμόρφωσης 50 και πλέον δήμων, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για την ανάρτηση των οικιστικών ορίων εδώ και δύο χρόνια, παρά τις πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί.

* Να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των αγροτών όσον αφορά τις επιδοτήσεις, μέσω της εναρμόνισης της ημερομηνίας των αντιρρήσεων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής (από τους αγρότες) της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

* Να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας να προχωρήσουν στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των αντιστοίχων επιτροπών.

* Να μπορέσουν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τη διάταξη για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 για γεωργική καλλιέργεια.

Σύμφωνα τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΝ, με την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, τη διαμόρφωση προδιαγραφών για τις διαχειριστικές μελέτες των δασών και την επικείμενη διαμόρφωση της δασικής στρατηγικής, «η ελληνική δασοπονία εκσυγχρονίζεται, περνάει από το γραφειοκρατικό επίπεδο των πράξεων χαρακτηρισμού στο παραγωγικό επίπεδο το οποίο αποσκοπεί στην επίτευξη του 1% του ΑΕΠ από τα δάση της χώρας μας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φάμελος: «Διαμορφώνουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που δεν θέλουμε να φθαρεί από κομματικές αντιπαραθέσεις, γιατί έτσι θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε την εφαρμογή της. Γι αυτό η όλη δράση γίνεται με τον πρώτο και τελευταίο λόγο να τον έχει η Βουλή. Εφαρμόζουμε μια καινοτόμα συμμετοχική διαδικασία με στόχο να ανασυγκροτηθεί η χώρα παραγωγικά μέσω των οικοσυστημικών λειτουργιών των δασών με παροχή οικονομικού προϊόντος και εργασίας, όπως γίνεται τώρα με την προκήρυξη για 5.066 εργαζόμενους στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας μας».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΝ «ότι δάση και κλιματική αλλαγή είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και γι αυτό πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και για την προσαρμογή των δασών σε αυτή». Γι αυτό, σημείωσε, «περιμένουμε από τους συμμετέχοντες να καθορίσουν εκείνους τους στόχους που θα κάνουν τη Δασοπονία έναν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο της χώρας, ισότιμο για όλη την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».