«Απόβαση» στην ελληνική αγορά ακινήτων έχουν κάνει Κινέζοι, Ρώσοι και Τούρκοι. Κυνηγώντας τη Χρυσή Βίζα, αγοράζουν ακίνητα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα, Παλαιό Φάληρο). Στα χέρια τους περνούν από διαμερίσματα μέχρι και ολόκληρες πολυκατοικίες. Το κύμα της Golden Visa μεγαλώνει καθώς το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, όταν στην Ισπανία αγγίζει τα 500.000 ευρώ και στην Κύπρο φθάνει τα 2.000.000 ευρώ. Οι ελληνικές εποπτικές Αρχές που βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθούν τις συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων που γίνονται στα πλαίσια της Golden Visa από τους ξένους που θέλουν να αποκτήσουν την άδεια διαμονής. Οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να γίνεται ξέπλυμα μέσω του προγράμματος στέλνονται απευθείας στην Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Το κόλπο που έχει στηθεί στην Ελλάδα αφορά τις υπερτιμολογήσεις ακινήτων. Μεσιτικά γραφεία και κατασκευαστές, υπερτιμολογούν τα προς πώληση ακίνητα, ακόμη και στο διπλάσιο, ώστε να καλύψουν το όριο των 250.000 ευρώ. Δηλαδή ακίνητα που προορίζονται για τους ξένους εμφανίζονται στα χαρτιά να πωλούνται σε μεγαλύτερη αξία από την πραγματική τους τιμή. Η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής πώλησης και αυτής που αποτυπώνεται στα συμβόλαια επιστρέφεται στους ξένους μόλις αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα πωλείται προς 150.000 ευρώ σε Ρώσο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται το ποσό των 250.000 ευρώ που καταβάλλει ο Ρώσος στον πωλητή του ακινήτου. Ο φόρος πληρώνεται στις 250.000 ευρώ και μετά από λίγο καιρό η διαφορά των 100.000 ευρώ επιστρέφεται στον νέο ιδιοκτήτη, οποίος κατάφερε να αποκτήσει την άδεια διαμονής με λιγότερα χρήματα από το όριο των 250.000 ευρώ.