Στοιχεία – σοκ για τις δραματικές μειώσεις έως και 440 ευρώ που έχουν υποστεί ήδη οι νέοι συνταξιούχοι από τον νόμο Κατρούγκαλου (συντάξεις που εκδίδονται μετά τον Μάιο του 2016) δόθηκαν χτες κατά την διάρκεια του 25ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ το οποίο διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για οκτώ αναλυτικά παραδείγματα υπολογισμού των νέων συντάξεων –τους σχετικούς πίνακες παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» –που αποδεικνύουν τη μεγάλη αδικία και ανισότητα του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις!!!

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Βαγγέλης Θεοδωρίδης στην ομιλία του επεσήμανε ότι ο έλληνας συνταξιούχος καλείται να αποδεχτεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, σε συντάξεις δηλαδή που θα κυμαίνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από 200 έως 700 ευρώ και με δακτυλοδεικτούμενους τους λίγους «υψηλοσυνταξιούχους» των 1.000 ευρώ. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο Κατρούγκαλου του οποίου ο ΕΦΚΑ, όπως είπε, είναι ο εφαρμοστικός βραχίονας, διευκρίνισε πως «ο έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να αγωνιστεί στους δρόμους ξανά από την αρχή, προκειμένου να προστατέψει αυτά που του έχουν απομείνει. Διαφορετικά, θα εξελιχθεί σε έναν επαίτη της σύγχρονης εποχής και μάλιστα με την ευθύνη άλλων». «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση και την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/ 2016) δεν παραπέμπει στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα,» είπε ο Θεοδωρίδης και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όλους τους φορείς να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι και να πάνε σε ένα νέο Ασφαλιστικό το οποίο θα παρέχει αξιοπρεπείς συντάξεις και αξιοπρεπείς παροχές. Ο ίδιος περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο εδώ και 17 μήνες καλείται να στηρίξει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Την ίδια ώρα καταγράφεται ότι έως 2 χρόνια ανέρχεται η καθυστέρηση έκδοσης της κύριαςσύνταξης και έως 5 χρόνια η έκδοση των επικουρικών συντάξεων όπως τονίζει το Ενιαίο ΔίκτυοΣυνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ)σε εξώδικο που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον ΕΦΚΑ.

Συνολικά σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 240.000 συντάξεις και εφάπαξ και όπως τονίζεται στο εξώδικο, το ΕΝΔΙΣΥ θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική. Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση, δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Στομεταξύ στο διάστημα μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Ιουνίου θα πληρωθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις Ιουνίου 2018. Αναλυτικά:

– Δημόσιο καιΙΚΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου ημέρα Τετάρτη. Επίσης ΝΑΤ και ΚΕΑΝ την ίδια ημέρα.

– Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πληρωθούν τις συντάξεις την 1η Ιουνίου ημέρα Παρασκευή.

– Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα.

– Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις στις 30 Μαΐου ημέρα Τετάρτη.