Είναι η άγνοια, η προσπάθεια να εμφανιστεί βασιλικότερος του βασιλέως, η ποδοσφαιρική σπέκουλα. «Ισως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη φασιστική Γερμανία θα συνέβαινε ό,τι συνέβη στο ελληνικό πρωτάθλημα». Γιατί απομακρύνθηκε τόσο, γεωγραφικά, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου; Θα μπορούσε να επικαλεστεί τη χώρα του, τη Ρουμανία και το τέκνο αυτής, τον Ιον Αντονέσκου. Δεν μπορεί, κάπου θα τον έχει ακούσει.

Τόσα εγκλήματα διέπραξε την περίοδο που αποφάσισε να ξύσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Μόνο το πογκρόμ κατά των Εβραίων στοίχισε τη ζωή σε 400.000 ανθρώπους. Σε κάποια σελίδα των σχολικών βιβλίων που κάποτε ξεφύλλιζε – αν και πολύ αμφιβάλλουμε – θα έπεσε το μάτι του στη συμμαχία της χώρας του με τη χιτλερική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος της ανθρωπότητας. Ο κύριος Λουτσέσκου ταύτισε την ελληνική Σούπερ Λίγκα με την τοπική Γκαουλίγκα (πληθυντικός οι Γκαουλίγκεν), το ποδοσφαιρικό τέκνο της ναζιστικής Γερμανίας. «Ισως», όπως είπε και ο ίδιος, να τη θεωρεί ένα από τα τοπικά πρωταθλήματα (Γκαουλίγκα) του Τρίτου Ράιχ. Μάλλον υποτιμούμε την οξυδέρκεια ή τις γνώσεις του Ρουμάνου.

Η Γκαουλίγκα ελεγχόταν απευθείας από το ναζιστικό κόμμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συλλόγους που ήταν αρεστοί στην εξουσία. Υπήρχαν και αυτοί που έπεσαν σε δυσμένεια λόγω της σύνδεσής τους με εβραϊκές κοινότητες. Μία απ’ αυτές τις ομάδες ήταν και η Μπάγερν. Ο ιστορικός της πρόεδρος, ο Κουρτ Λαντάουερ, συνελήφθη από τους Ναζί γιατί ήταν Εβραίος. Τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου, αλλά το ένδοξο παρελθόν του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον έσωσε από βέβαιο θάνατο. Εξορίστηκε στην Ελβετία και η Μπάγερν στην ασημαντότητα. Πιθανόν ο Λουτσέσκου να βρήκε παραλληλισμούς σ’ αυτή την ιστορία με τον ΠΑΟΚ και τον πρόεδρό του. Αλλά και την απευθείας σύνδεση της Γκαουλίγκα με την εξουσία. Ο φίλερις Ρουμάνος τράβηξε το πώμα από έναν ακόμα ασκό του Αιόλου, σκιτσάροντας από πολύ νωρίς την εικόνα των όσων θα δούμε στην επόμενη Σούπερ Λίγκα.