Το συμβόλαιο κυβερνητικής συνεργασίας στην Ιταλία έχει λάβει πλέον την οριστική του μορφή και τα μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων θα ψηφίζουν , για να το απορρίψουν ή να το εγκρίνουν. Την ίδια στιγμή ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα, «σε κάθε περίπτωση, θα συναντήσουμε και πάλι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, αποφεύγεται η ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού στην κυβερνητική συμφωνία δεν αναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά ούτε και αίτημα για μερική διαγραφή του ιταλικού χρέους.

Παράλληλα όμως γίνεται σαφής αναφορά στην μείωση του δημόσιου χρέους μέσω των επενδύσεων και την στήριξη της ζήτησης, όπως και στην ανάγκη να μην συνυπολογίζονται στο έλλειμμα του δημοσίου, οι δημόσιες επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η στρατηγική των δυο ιταλικών αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων με στόχο να ξεπερασθεί η πολιτική λιτότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί βέβαια αν το ιταλικό σπρεντ στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσει ανοδική πορεία (όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες) και τι κλίμα θα διαμορφωθεί στις πρώτες επαφές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αρχίζοντας από την ευρωπαϊκή σύνοδο στα τέλη Ιουνίου, στην οποία θα πρέπει να συζητηθεί η αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου, την οποία επιθυμεί η Ιταλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τι είδους ισορροπίες θα προκύψουν τελικά και στο θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, στο οποίο η Λέγκα έχει υιοθετήσει μια ακραία στάση, με αιτήματα που περιλαμβάνουν και απωθήσεις πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες. Οι μέχρι τώρα θέσεις των Πέντε Αστέρων χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη μετριοπάθεια. Πρώτα απ΄όλα, όμως, επιβάλλεται να εξακριβωθεί, αν η νέα αυτή κυβέρνηση θα συσταθεί όντως στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας ή αν η όλη πολυήμερη προσπάθεια τελικά θα ναυαγήσει.

Τα κύρια σημεία του κυβερνητικού προγράμματος

Το οριστικό πρόγραμμα της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ του Κόμματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας αναφέρεται μεταξύ άλλων σε:

– Μείωση του δημόσιου χρέους, όχι μέσω φόρων, αλλά με την αύξηση του ΑΕΠ, με στήριξη των επενδύσεων και της εσωτερικής ζήτησης

– Διαχωρισμό των παραγωγικών επενδύσεων από το δημόσιο έλλειμμα

– Nέο νόμο για τον ακριβέστερο ορισμό της σύγκρουσης ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα

– Τη δημιουργία μιας ιταλικής τράπεζας επενδύσεων για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας

– Νέες χρηματοδοτήσεις για την προστασία και προβολή της ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς

– Την παραμονή εντός του ΝΑΤΟ, αλλά με άνοιγμα στην Ρωσία και άρση των οικονομικών κυρώσεων

– Δυο μόνον φορολογικές κλίμακες, στο 15% και το 20%, για όλα τα εισοδήματα

– Τη μείωση της πίεσης στα εξωτερικά σύνορα της Ιταλίας, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό

– Στήριξη των ανέργων με εισόδημα του πολίτη, το οποίο και θα ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα