Βροντερό «όχι» στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης είπε το δημοτικό συμβούλιο το, στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Με το ομόφωνο ψήφισμά του, ο δήμος Βόλβης καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να μην προχωρήσει στο άνοιγμα και πάλι του κέντρου, το οποίο είχε ανοίξει τον Απρίλιο του 2016.

Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, είχε σημείωσε πως είναι αναγκαία η αποσυμπίεση των νησιών και μάλιστα είχε αναφερθεί σε έξι σημεία – οι δομές στα τρία νησιά του Βόρειου Αιγαίου, τα κέντρα σε Λαγκαδίκια και Διαβατά στη Βόρεια Ελλάδα και στον Σκαραμαγκά. Ταυτόχρονα, αυτή η αποσυμπίεση θα φέρει το άνοιγμα κάποιων κέντρων. «Αυτό αντικειμενικά βάζει την ανάγκη να προχωρήσουν δύο πράγματα μαζί. Το ένα είναι να ανοίξουν ένα με δύο camp από αυτά που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα στο Βαγιοχώρι, και το δεύτερο να προχωρήσει με συνέπεια το πρόγραμμα εγκατάστασης σε διαμερίσματα».

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας επεσήμανε πως και από τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, στον οποίο, όμως, απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσει. Πρώτον για τις απάνθρωπες συνθήκες ενός ακατάλληλου χώρου, στον οποίο στοίβαξαν ανθρώπινες ψυχές και τις άφησαν, όπως χαρακτηριστικά είπε, στο έλεος του Θεού και δεύτερον λόγω της μη τήρησης ούτε μίας εκ των δεσμεύσεων της Πολιτείας για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, στον εξοπλισμό του κέντρου και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

«Δεν είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε ρατσιστές και ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε άλλωστε. Έχουμε ως επί το πλείστον προσφυγική καταγωγή και μάλιστα εξακολουθούμε να φιλοξενούμε εκατοντάδες πρόσφυγες στα λουτρά Απολλωνίας ενώ δώσαμε απλόχερα βοήθεια στις οικογένειες που ζούσαν στο Βαγιοχώρι, μέσα σε άθλιες συνθήκες».