Ολλανδός έμπορος τέχνης ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ανακάλυψε άγνωστο μέχρι σήμερα έργο του Ρέμπραντ, πίνακα που αγόρασε πριν από 18 μήνες σε δημοπρασία στο Λονδίνο έναντι του ευτελούς ποσού των 148.000 ευρώ.

Το «Πορτρέτο νέου άνδρα», που φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα γύρω στο 1634, μπορεί ν’ αξίζει πολλά εκατομμύρια. Είναι το πρώτο άγνωστο έργο του κορυφαίου ολλανδού ζωγράφου που ανακαλύπτεται εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Ο έμπορος τέχνης Γιαν Σιξ τον αγόρασε το 2016 σε δημοπρασία του οίκου Christie"s. «Οταν είδε το έργο, αμέσως κατάλαβε ότι επρόκειτο για Ρέμπραντ», εξήγησε η Ρόνιτ Πάλας, εκπρόσωπος του Σιξ. «Γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του ζωγράφου και επί χρόνια έκανε έρευνες γι αυτόν. Ηταν λοιπόν απίστευτα ενθουσιασμένος, αλλά φοβόταν ότι όλοι θα καταλάβαιναν σε τι κατάσταση βρισκόταν», πρόσθεσε.

Ο πίνακας έχει ήδη πιστοποιηθεί και από άλλους ιστορικούς τέχνης, μεταξύ των οποίων και ο Ερνστ φαν ντε Βέτερινγκ, που θεωρείται κορυφαίος ειδικός στον τομέα του.

Ο δαντελένιος γιακάς

Το έργο δεν φέρει ούτε υπογραφή, ούτε ημερομηνία. Η ιστορία του παραμένει άγνωστη. Πριν πουληθεί ανήκε σε οικογένεια βρετανών αριστοκρατών για περισσότερες από έξι γενιές.

Το πορτρέτο εικονίζει νεαρό άνδρα που φοράει σκούρο μανδύα και λευκό δαντελένιο γιακά. Θα εκτεθεί από αύριο και για ένα μήνα στο Μουσείο Ερμιτάζ του Αμστερνταμ. Ο δαντελένιος γιακάς θυμίζει παρόμοιους που είχε ζωγραφίσει ο Ρέμπραντ, όπως για παράδειγμα στα πορτρέτα των νεόνυμφων Μάρτεν Σούλμανς και Οπγιετ Κόπιτ.

Οι πίνακες αυτοί ανήκαν στην οικογένεια Ρότσιλντα και το 2015 αγοράστηκαν από κοινού από την Ολλανδία και τη Γαλλία έναντι 160 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πίνακας ίσως αποτελεί μέρος άλλου «διπλού» πορτρέτου αλλά θα χρειαστεί πιο εκτεταμένη έρευνα για να λυθεί το μυστήριο, εξήγησε η Πάλας.

Ο Γιαν Σιξ, που έχει γράψει και βιβλίο για την ανακάλυψή του, σκοπεύει να πουλήσει τον πίνακα μετά την έκθεση στο Αμστερνταμ. Η εκπρόσωπος απέφυγε να εκτιμήσει την αξία του, λέγοντας μόνο ότι πιθανότατα θα πιάσει «περισσότερα από 147.000 ευρώ».