«Τρέξτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα και σπρώξτε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στις τράπεζες». Το μήνυμα αυτό στέλνουν τώρα στην κυβέρνηση οι δανειστές, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι επικεντρωμένοι στην Αθήνα, σε αντίθεση με την περιφέρεια, όπου καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στη διενέργειά τους.

Με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων, πηγές με γνώση της διαδικασίας μεταφέρουν ότι ο SSM, o εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θέτει συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα πρέπει να διενεργηθούν φέτος αλλά επιμένει στην επέκτασή τους σε όλη την επικράτεια. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι οι πλειστηριασμοί λειτουργούν ως κίνητρο και ταυτόχρονα μέτρο πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές για να εμφανιστούν στις τράπεζες και να ζητήσουν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. «Είναι χρήσιμο εργαλείο και θα το παρακολουθούμε. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα collateral/ακίνητα, καθώς δεν προσδοκούμε να γίνουν εταιρείες ακινήτων. Υπάρχει ο κίνδυνος της υπερέκθεσης σε αυτό το κομμάτι»υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουι σε χθεσινή συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Πάντως είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως σήμερα το 15%-20% των εκποιήσεων έχει αναβληθεί έπειτα από πρωτοβουλία των δανειοληπτών, οι οποίοι ήταν για χρόνια εξαφανισμένοι και ξαφνικά βρήκαν χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, περίπου ένας στους δέκα οφειλέτες που έχει δει τα στοιχεία του να… φιγουράρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων με τις προγραμματισμένες ως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο πωλήσεις έχει ήδη σπεύσει στην τράπεζά του για ρύθμιση.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 2018 ο αριθμός των πλειστηριασμών θα ξεπεράσει τους 10.000, ενώ τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί θα προσεγγίσουν τα 15.000, με δεδομένο ότι αρκετές αναγγελίες περιλαμβάνουν δύο ή και περισσότερες ιδιοκτησίες.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα πάντως έχει πάρει φωτιά. Εχουν ήδη αναρτηθεί 9.198 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, οι οποίοι θα εκτελούνται σταδιακά ως τον Δεκέμβριο. Αυτή την εβδομάδα θα διενεργηθούν 552. Στην πλειονότητα των πλειστηριασμών επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, ενώ στον χορό των ηλεκτρονικών εκποιήσεων μπαίνουν μετά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι δήμοι. Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα. Οι δήμοι σε πρώτη φάση βγάζουν στο σφυρί με ένα «κλικ» κινητά περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και δημοτών τους που τους άφησαν χρέη στα ταμεία τους. Σε επόμενο στάδιο θα επεκταθούν στην εκποίηση και ακινήτων.

Ετσι, για οφειλές άνω των 66.400 ευρώ που προέκυψαν από μισθωτικές διαφορές, ο Δήμος Ξάνθης βγάζει σήμερα στο ηλεκτρονικό σφυρί 83 κινητά περιουσιακά στοιχεία του σωματείου Θρακική Θεατρική Σκηνή Ξάνθης. Εκποιούνται τηλεοράσεις, κασετόφωνα, παλαιοί υπολογιστές, κάμερες, CD players, μέχρι και βιντεοκασέτες, σε τιμές προσφοράς από 5 ως 100 ευρώ, αντικείμενα τα οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, «είναι μεταχειρισμένα και αμφιβόλου λειτουργίας»

Η ΕΦΟΡΙΑ. Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών για τους φορολογουμένους με χρέη στην Εφορία συνεχίζεται. Σήμερα το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει ξανά για ακίνητα που ανήκουν σε οφειλέτες της Εφορίας. Ο ένας πλειστηριασμός αφορά ένα βιομηχανικό κτίριο 5.000 τ.μ. στον Ωρωπό Αττικής σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 24.753 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 982.000 ευρώ, ενώ τα χρέη της εταιρείας υπερβαίνουν τα 30,2 εκατ. ευρώ. Στο ηλεκτρονικό σφυρί για χρέη άνω των 2,5 εκατ. ευρώ βγαίνει και ένα κατάστημα ισογείου 143 τ.μ. σε οικόπεδο 798 τ.μ. στον Δήμο Χαλανδρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 280.000 ευρώ.