Το πνεύμα του Φεντερίκο Φελίνι ίπταται στις αίθουσες του Ινστιτούτου Ενδύματος του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Το περίφημο δεκάλεπτο του εκκλησιαστικού ντεφιλέ του ( https://www.youtube.com/watch?v=6eJp-83RQD8 )

στην ταινία του 1972 “Roma” ήταν τόσο τολμηρό που το Βατικανό λογόκρινε ορισμένα στιγμιότυπα από αυτήν την ευφάνταστη συλλογή με θέμα τα άμφια της Καθολικής Εκκλησίας.

Σε δημιουργικό οίστρο ο ιταλός σκηνοθέτης είχε χρησιμοποιήσει όλο το τυπικό της παρουσίασης μίας συλλογής υψηλής ραπτικής που συνηθιζόταν τη δεκαετία του ’70. Η έκθεση «Heavenly Bodies» που εγκαινιάστηκε χθες στη Νέα Υόρκη και επιμελήθηκε διευθυντής των επιμελητών του Ινστιτούτου Ενδύματος Άντριου Μπόλτον, δείχνει τις επιρροές της σάτιρας του Φελίνι.

Καθώς πηγαίνει βαθιά στο καθολικό δράμα, με μανεκέν που παρουσιάζονται ως άγγελοι και ιερωμένοι, πλαισιωμένοι με μουσική . Τοποθετεί επίσης τα ρούχα των σύγχρονων δημιουργών και των σχεδιαστών των αρχών του 20ου αιώνα ανάμεσα στα εκθέματα του Μητροπολιτικού Μουσείου από τις εξαιρετικές συλλογές βυζαντινής και μεσαιωνικής τέχνης , πλούσιες σε εικόνες, ταπισερί, λειψανοθήκες. Αυτός ο γάμος της θρησκευτικής τέχνης και της κοσμικής μόδας δείχνει σε κάποιους επισκέπτες της έκθεσης αναζωογονητικός, ανόητος σε κάποιους άλλους , σημειώνουν οι New York Times. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα γεγονός για το οποίο το ΜΕΤ διέθεσε το μεγαλύτερο κεφάλαιο του σε πόρους και σε ανθρώπινο δυναμικό.