Σε «μαύρη τρύπα» του κυβερνητικού αφηγήματος τείνει να εξελιχθεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1/1/19, καθώς από το «ψαλίδι» ή όχι επ’ αυτών θα κριθεί η «καθαρότητα» της εξόδου από το Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι είναι η Αριστερά που βγάζει τη χώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία. Την ίδια ώρα, όμως, βουλευτές γύρω από τον Νίκο Φίλη και τους 53, που λειτουργούν ως η «Αριστερά» της Αριστεράς, αναρωτιούνται «ποια έξοδος με νέα μείωση στις συντάξεις;» και ζητούν διαπραγμάτευση τώρα, για να μην ισχύσει η δέσμευση από την αρχή του 2019.

Πρόκειται για μια πιεστική κατάσταση «από τα κάτω» που έρχεται ως απάντηση στην «πίεση απέξω», αφού οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για να βγει από το πρόγραμμα και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με πρόσβαση στις αγορές.

Αποτέλεσμα αυτών των δύο πιέσεων (κοινωνίας και δανειστών) είναι και η αμηχανία που καταγράφεται μεταξύ των κυβερνητικών για την «αιματηρή» δέσμευση του 2019 και οι –φαινομενικά –διαφορετικές γραμμές που διατυπώνονται από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές.

Ενδεικτική αυτής της «και έτσι και αλλιώς» προσέγγισης ήταν η χθεσινή τοποθέτηση από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η οποία υποστήριξε (Σκάι) ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και έχουν νομοθετηθεί θα εφαρμοστούν, συνέστησε όμως παράλληλα στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή» και να «σπεύδουν βραδέως», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα», επειδή «είμαστε σε μια κατάσταση μετάβασης που είναι κοσμογονική που θα φέρει και άλλα πράγματα».

Η αναφορά επιτρέπει, ουσιαστικά, να αιωρείται το ενδεχόμενο αναστροφής των νομοθετημένων περικοπών. Ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή και πιάνει τους στόχους, άρα μετά τις 20 Αυγούστου όχι μόνο δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, αντίθετα πρέπει να αφαιρεθούν κιόλας.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε «πάγο» στα σενάρια επαναδιαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση, καθώς πρέπει πρώτα να τελειώσουν η αξιολόγηση, η συζήτηση για το χρέος και η έξοδος από το Μνημόνιο, ενώ και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχει υποστηρίξει ότι αυτή η συζήτηση είναι σήμερα άκαιρη.

ΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΥΟ. Η εφαρμογή ή η αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις αποτελεί και το σημείο εκκίνησης της συζήτησης για τον χρόνο των εκλογών, η οποία επίσης φαίνεται να έχει χωρίσει στα δύο το κυβερνών κόμμα. Κυβερνητικοί βουλευτές (περισσότεροι από δέκα) συντάχθηκαν με την άποψη Φίλη για επαναδιαπραγμάτευση τώρα, πρωτίστως για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, και εξέφρασαν αγωνία για το πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις από την αρχή του νέου χρόνου. Αρκετοί, αν δεν μπορέσουν να αποφύγουν το «πικρό ποτήρι» της μείωσης, προτιμούν το ρίσκο των εκλογών το φθινόπωρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΝΔ. Τα κυβερνητικά ήξεις αφήξεις για τις συντάξεις, εξάλλου, τροφοδοτούν και την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς χθες 46 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν εξηγήσεις από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την τροπή που δίνει η κυβέρνηση. Οι γαλάζιοι βουλευτές στην σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή τονίζουν ότι την ώρα που οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της χώρας αγωνιούν για τις νέες επώδυνες μειώσεις, «την ίδια στιγμή βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, με εντελώς ανεύθυνο τρόπο, προβαίνουν σε αμφίσημες δηλώσεις για τις επικείμενες περικοπές». Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση εκπρόσωπο να δώσει πλήρεις απαντήσεις τόσο για το ύψος των περικοπών όσο και για τον αριθμό των συνταξιούχων που θίγονται ανά ταμείο. Επίσης καλούν την Έφη Αχτσιόγλου να αποσαφηνίσει ποιο είναι το ποσό της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, για κύριες και επικουρικές συντάξεις