Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015.

«Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος», δήλωσε ο Μακρόν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί τον πόλεμο».

Ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει έως τις 12 Μαΐου αν θα αποσύρει ή όχι τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να το πράξει αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο με ποιόν τρόπο, όπως δήλωσαν στις 2 Μαΐου δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να βρει έναν τρόπο να παραμείνει στη συμφωνία ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.