Σήμερα, συζήτηση για τη «μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Αύριο, εκδήλωση για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μεθαύριο, μίνι περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Μια γρήγορη ματιά στη μητσοτακική ατζέντα της εβδομάδας αποκαλύπτει πολύ περισσότερα για τον πρόεδρο της ΝΔ και το κόμμα του από το προφανές, το πρόγραμμα του πρώτου δηλαδή. Φανερώνει τον τρόπο που σκοπεύει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τις κάλπες –όποτε κι αν αυτές στηθούν –και τις στοχεύσεις του ίδιου της του αρχηγού για την προεκλογική και μεταμνημονιακή περίοδο.

Στην κεντροδεξιά παράταξη –διαβάζοντας και τις δημοσκοπήσεις στις οποίες έχουν παγιωθεί στην πρώτη θέση –έχουν πια πειστεί ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός και αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να ενισχύσουν τα εκλογικά τους ποσοστά όσο το δυνατόν περισσότερο. Εξού και αποφάσισαν να απευθύνονται πλέον σε τρεις κατηγορίες δυνητικών ψηφοφόρων. Σε ειδικά κοινά, όπως, φέρ’ ειπείν, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε ακροατήρια, τα οποία όχι μόνο δεν είναι προνομιακά για εκείνους –όπως, ας πούμε, τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα -, αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και προκατειλημμένα απέναντι στη νεοδημοκρατική φιλελεύθερη ρητορική. Καθώς επίσης και σε εκλογικές δεξαμενές, στις οποίες ο αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει έντονη διείσδυση, σαν τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Με άλλα λόγια, στην Πειραιώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οφείλουν να κηρύξουν τον προγραμματικό τους λόγο και στους μη προσηλυτισμένους. Εύλογη διαπίστωση για ένα κόμμα που επιθυμεί να κατακτήσει κάτι παραπάνω από μια εύθραυστη αυτοδυναμία της τάξης των, για παράδειγμα, 152 βουλευτών.

Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο πλαίσιο αυτού θα παρουσιάσει και τις θέσεις του κόμματός του για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Την Πέμπτη θα κάνει το ίδιο, μιλώντας για τις προγραμματικές τους θέσεις αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοσίου.

Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις του αρχηγού αντιμετωπίζονται από το περιβάλλον του ως τεστ για το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα. Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι «έχει γίνει προσεκτική δουλειά αναφορικά με τη σύνταξη του προγράμματος» και τώρα έχει έρθει η ώρα να «δοκιμάσουν» την υποδοχή που αυτό θα έχει από τους άμεσα ενδιαφερομένους. Παρότι ακόμη δεν δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με όσα θα πει τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος, η βασική ιδέα πίσω από τις θέσεις τους για τη φτώχεια, π.χ., συνοψίζεται στο μότο «κίνητρα για εργασία αντί επιδομάτων». Εκτός όμως από τους στόχους, στη ΝΔ έχουν βρει και τον τρόπο που θα τους προσεγγίσουν. Το μοντέλο που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα στην επαφή τους με την εκλογική βάση εγκαινιάστηκε από μια ομάδα στελεχών που περιόδευσε στη Δυτική Μακεδονία το Σαββατοκύριακο που πέρασε, για να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες σχετικά με τις θέσεις τους στα ενεργειακά. Οσοι έλαβαν μέρος σε αυτή την ειδική αποστολή στα λιγνιτωρυχεία και τις περιοχές που ζουν από την παραγωγή λιγνίτη επιμένουν ότι «ο κόσμος ακούει όταν του κάνεις προτάσεις και υπάρχει διάθεση για διάλογο».

Σε αυτήν τη λογική, άρα, θα κινηθεί και ο Μητσοτάκης την Παρασκευή που ανεβαίνει Θεσσαλονίκη. Από το επιτελείο του αναφέρουν, μάλιστα, πως προτίθεται να μιλά με όλους «προοπτικά» κι όχι «στοργικά». Ενδιαφέρουσα επιλογή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την κρίση στις σχέσεις της ΝΔ με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ εξαιτίας της κόντρας του κόμματος με τον μεγαλομέτοχο του Δικεφάλου του Βορρά. Ούτε κι από την παραλίγο κρίση με τους βορειοελλαδίτες γαλάζιους ψηφοφόρους με αφορμή το Μακεδονικό. Ο δρόμος, εξάλλου, για την αυτοδυναμία που επιθυμούν στην Πειραιώς είναι παράλληλος με το μακεδονικό τμήμα της Εγνατίας Οδού.