Η αλκοόλη είναι τοξική ουσία που δρα βλαπτικά στον παιδικό οργανισμό όπως το δηλητήριο. Αυτό προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι οι γονείς οφείλουν να κλειδώνουν τα αλκοολούχα ποτά ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα μικρά παιδιά. Με αφορμή την είδηση ότι ένα εξάχρονο αγόρι νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης ύστερα από κατανάλωση κρασιού, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι τα ατυχήματα στο σπίτι είναι πιο συχνά από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αλκοόλ όπως οι ενήλικοι, καθώς το ήπαρ και τα νεφρά δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Μοιραία, το παιδί τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο, που ωστόσο σχετίζεται σημαντικά με την ηλικία, το βάρος, την ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που καταναλώνει», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, παιδίατρος και πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής. Εξηγεί ότι η αλκοόλη, γνωστή και ως αιθανόλη, επιδρά σε όλο τον οργανισμό, στοχεύοντας κυρίως στον εγκέφαλο, στο ήπαρ και τα νεφρά. «Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί καταναλώσει ένα ποτήρι τσίπουρο –ποτό που περιέχει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ -, διατρέχει τον κίνδυνο εγκεφαλικού οιδήματος. Οι βλάβες που δύναται να προκληθούν είναι τόσο ισχυρές που μπορεί ακόμη να επέλθει και ο θάνατος».

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι παιδίατροι ασκούν έντονη κριτική στη χαλαρή στάση που έχει υιοθετήσει μία διόλου αμελητέα μερίδα ενηλίκων, επιτρέποντας στα παιδιά τους –κυρίως τα αγόρια –να δοκιμάσουν μια γουλιά κρασί ή μπίρα. Η δεύτερη γουλιά επιτρέπεται από τον θείο, πιθανότητα μετά από λίγο δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στο αγοράκι να δοκιμάσει λίγο ακόμη, «με τους γονείς και τους συγγενείς να πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό το παιδί ανδρώνεται», σημειώνει ο Κ. Νταλούκας.

Σε κωμα. Λίγα λεπτά αργότερα, το νεαρό αγόρι χασμουριέται και αποσύρεται για ύπνο. Στην πραγματικότητα, μια μικρή ποσότητα αλκοόλ είναι αρκετή για να μεθύσει ο ανήλικος οργανισμός ενώ παράλληλα η αιθανόλη ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για υπογλυκαιμία. Ετσι, ενώ οι ενήλικοι πιστεύουν ότι το παιδί κοιμάται, εκείνο έχει πέσει σε κώμα.

Συνεπώς, τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρούν ότι τα αλκοολούχα ποτά είναι απαγορευμένο είδος. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα άχρωμα ποτά, όπως το ούζο, το τσίπουρο, η ρακή, το τζιν και η βότκα, αποτελούν την πλέον συχνή παγίδα, καθώς μπορούν εύκολα να εκληφθούν από τα παιδιά για νερό. Σε κάθε περίπτωση, εάν οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδί τους κατανάλωσε αλκοόλ πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο νοσοκομείο, στον παιδίατρό τους ή να καλέσουν στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, ακολουθώντας πιστά τις οδηγείς των ειδικών.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης ευρωπαϊκής έρευνας που δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στους εφήβους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία (στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης) από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής σε ελληνόπουλα ηλικίας 16 ετών το 94,1% των εφήβων έχει πιει αλκοολούχο ποτό. Μάλιστα το 66,2% των ερωτηθέντων είχε καταναλώσει αλκοόλ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, το 38,3% των ερωτηθέντων είχε καταναλώσει περισσότερα από πέντε αλκοολούχα ποτά στη σειρά μία φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ τουλάχιστον τρεις φορές το 9,9% –ποσοστό ωστόσο μικρότερο από εκείνο του 2011 (13,3%).

Σημειώνεται, ότι πιο επιρρεπείς στο αλκοόλ αποδεικνύονται τα αγόρια αλλά και οι έφηβοι της περιφέρειας, ενώ αρνητική έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι όπως παραδέχονται οι έφηβοι έχουν ξεκινήσει την κακή αυτή συνήθεια (έστω δοκιμάζοντας) από τα δώδεκά τους χρόνια.