Πώς να χαρακτηρίσεις άραγε ένα μουσικό φεστιβάλ όπου συνυπάρχουν η Αννα Βίσση με τον Γκάρι Κασπάροφ, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και ο Φωκάς Ευαγγελινός; Ας το πούμε ετερόκλητο και πολυσυλλεκτικό και ας καλέσουμε το κοινό να αποφασίσει εάν πρόκειται για ευφημισμούς. Γεγονός είναι ότι οι υπεύθυνοι του 4ου Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσαν το πρόγραμμα, στο οποίο χωράνε 101 εκδηλώσεις και 496 καλλιτέχνες, από τις 17 ώς τις 24 Ιουνίου.

Την αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Κυριακή 17/6 στις 7 το απόγευμα το έργο του νέου μας συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη «Ακάθιστο Requiem για την ποιήτρια Αννα Αχμάτοβα», στο οποίο αναβιώνει η ιστορία της εμβληματικής ρωσίδας ποιήτριας που υπέφερε από το σταλινικό καθεστώς. Δύο ώρες αργότερα οι Μουσικοί της Καμεράτας – Ορχήστραςτων Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, θα παρουσιάσουν τραγούδια των Beatles και του Ελβις Πρίσλεϊ σε μπαρόκ εκδοχήχάρη στις αριστουργηματικές μεταγραφές τουσλοβάκου πιανίστα και συνθέτη Peter Breiner.

Στον χώρο της μουσικής το line-up συμπληρώνουν η σημαντική λυρική τραγουδίστρια Joyce DiDonato, το Kronos Quartet (των Sam Green και Joe Bini) και η παρουσίαση του έργου «Drose Mass» που έχει την υπογραφή του προσφάτως εκλιπόντος ισλανδού συνθέτη Johann Johannasson (με τα εξαιρετικά credits των άλμπουμ «Fordlandia» και «Englaborn»). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τους John Cale & Band, Animal Collective, Στέρεο Νόβα, την ελληνικής καταγωγής σταρ της r&b Lianne La Havas, την Αννα Βίσση και τους Onirama.

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα το βλέμμα σταματάει στη ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Out of Africa», μέσα από την οποία παρουσιάζονται οι δυνάμεις της ηλεκτρονικής μουσικής από τη Μαύρη Ηπειρο –όπως ο ξεχωριστός τραγουδοποιός Bongeziwe Mabandla.

Στην ενότητα του χορού εμφανίζονται τα αστέρια του Studio CompanyτουAmerican Ballet Theatre, το συχνά επισκεπτόμενο την Ελλάδα Theater of Warγια να παρουσιάσει ένα έργο βασισμένο στην τελευταία ομιλία τουMartin Luther King Jr., αλλά και η Αμερικανίδα Monica Bill Barnesμε τοιδιαίτερο έργο της «Happy Hour»,που συγκαταλέγεται στις επιτυχημένες παραγωγές σύγχρονου χορού. Τη δική του ματιά στο εμβληματικό έργο του Στραβίνσκι «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Ρήγος με το Χοροθέατρο Οκτάνα ενώ ηΜαριάννα Καβαλλιεράτουκαι ο μουσικόςDom Bouffardθα δείξουν το «Bastet», έργο που δημιούργησαν από κοινού.

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Μια επική παρτίδα σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993 ανάμεσα στον Γκάρι Γκασπάροφ και Ανατόλι Κάρποφ ζωντανεύει για τις ανάγκες τις ιδιαίτερης παράστασης «Χορεύοντας στη σκακιέρα» που έχει την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού. Η περφόρμανς θα δοθεί παρουσία του Γκάρι Κασπάροφ, καθώς και του βρετανού σκακιστή Νάιτζελ Σορτ, οι οποίοι θα σχολιάζουν ζωντανά αυτή την παρτίδα που έγραψε ιστορία.