Είναι η άλλη Ουγγαρία, αυτή που δεν ψήφισε τον Βίκτορ Ορμπαν. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους της Βουδαπέστης για να καταγγείλουν την επανεκλογή του λαϊκιστή ηγέτη της χώρας τους και να ζητήσουν την παραίτησή του. Οπως επισημαίνει ο ειδικός απεσταλμένος της «Monde» Μπλεζ Γκοκλέν, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών.

«Βικτάτορα, άδειασέ μας τη γωνιά!», «Είμαστε η πλειοψηφία», φώναζε το πλήθος εναντίον του ανθρώπου που επανεξελέγη στις 8 Απριλίου με 49,9% και χάρη στο εκλογικό σύστημα κέρδισε τα 2/3 των εδρών. Το κυβερνών κόμμα Fidesz και το μικρό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που συνεργάζεται μαζί του κέρδισαν τις 134 από τις 199 έδρες του Κοινοβουλίου. Ενώ τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης κέρδισαν τις 12 από τις 18 έδρες στις περιφέρειες της Βουδαπέστης, το Fidesz κέρδισε 85 από τις 88 έδρες έξω από την πρωτεύουσα. Οι άλλες 93 έδρες κατανεμήθηκαν με βάση τις λίστες των κομμάτων.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Οχι στη μαφία του Fidesz», οι διαδηλωτές ζήτησαν επανακαταμέτρηση των ψήφων και έναν νέο εκλογικό νόμο, ενώ κάλεσαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συγκροτήσουν ένα μέτωπο υπέρ της δημοκρατίας. «Θέλουμε νέες και έντιμες εκλογές», είπε στο πλήθος ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Γκεργκέλι Γκούλιας. «Θα το υπενθυμίζουμε συνεχώς στην κυβέρνηση, με ειρηνικό και μαζικό τρόπο». «Οταν ρώτησα τους παππούδες μου γιατί επέτρεψαν στον (κομμουνιστή δικτάτορα) Ματίας Ρακόζι να παραμείνει για τόσο καιρό στην εξουσία, απάντησαν ότι φοβόντουσαν», είπε ένας άλλος ομιλητής, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκεργκέλι Ομονάι. «Ε, λοιπόν, εγώ δεν φοβάμαι. Εμείς δεν φοβόμαστε».

Ενα άλλο αίτημα των διαδηλωτών είναι να αποπεμφθεί ο αρχιεισαγγελέας Πέτερ Πολτ, ένας σύμμαχος του Ορμπαν, γιατί «όσο είναι στη θέση του, καμιά υπόθεση διαφθοράς δεν πρόκειται να ερευνηθεί».

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα διαδήλωση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Η Ουγγαρία έχει ανάγκη από περισσότερη δημοκρατία», δηλώνει ο Αρον Ντέμετερ από τη Διεθνή Αμνηστία. Μαζί με 109 ακόμη προσωπικότητες από την κοινωνία των πολιτών, ο Ντέμετερ περιλήφθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια φιλοκυβερνητική εφημερίδα στον κατάλογο των κερδοσκόπων εις βάρος της χώρας. Με επικεφαλής, φυσικά, τον Τζορτζ Σόρος. «Επιχειρούν να μας τρομοκρατήσουν επειδή βοηθάμε τους πρόσφυγες», δηλώνει. «Δεν φοβόμαστε όμως και θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες στη χώρα».

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΥΛΛΟ. Ο Ζολτ Χαβάσι μοιράζει στους διαδηλωτές το τελευταίο φύλλο της «Magyar Nemzet». Η εφημερίδα αυτή, που ανήκει σε έναν ολιγάρχη ο οποίος αντιτίθεται στον Ορμπαν, αναγκάστηκε να κλείσει την επομένη των εκλογών λόγω οικονομικής ασφυξίας. «Τώρα θα ξεκουραστώ», σαρκάζει ο δημοσιογράφος. «Για να μιλήσουμε σοβαρά, όμως, δεν θα πρέπει να επιτραπεί στους διαφωνούντες αυτής της χώρας να εκφράζονται;».

«Η χώρα μου δεν είναι πλέον μια δημοκρατία», συμπληρώνει η Εστέρ Κάιζερ, που έζησε 28 χρόνια στην Ελβετία. «Δεν υφίσταται πλέον ελευθερία του Τύπου, ο κόσμος φοβάται να μιλήσει, όπως την εποχή του κομμουνισμού. Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό για τον γιο μου που είναι 14 ετών. Υπάρχει ρατσισμός, η ατμόσφαιρα είναι βαριά, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Κυρίως οι νέοι, που φεύγουν μαζικά. Κι αυτό βολεύει φυσικά τον Ορμπαν».

Στο τέλος της διαδήλωσης του Σαββάτου, οι διαδηλωτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ουγγαρίας και στη συνέχεια τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.