Οταν εκείνο το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Θεσσαλονίκη ένα 19χρονο παιδί του Αμαρουσίου πετύχαινε τους πρώτους πόντους του στην Α1 στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει πού θα φτάσει. Ενας νεαρός που λάτρευε το μπάσκετ και εξελίχθηκε σε έναν μύθο του αθλήματος, όχι μόνο στα στενά σύνορα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Εμελλε Παρασκευή και 13 και σε άδειο μάλιστα γήπεδο (λόγω τιμωρίας του Πανιωνίου) στη Νέα Σμύρνη ο Βασίλης Σπανούλης να περάσει στην κορυφή των σκόρερ του επαγγελματικού πρωταθλήματος με 5.205 πόντους, ξεπερνώντας τον Νίκο Χατζή (5.200).

Ομως αυτό που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια ο Kill Bill στους φίλους του αθλήματος και όχι μόνο είναι να μας θυμίσει πόσο όμορφο μπορεί να γίνει το μπάσκετ στα κατάλληλα χέρια. Που θα μπορούσαν να είναι χέρια μαέστρου όταν διευθύνει την ορχήστρα του ή ζωγράφου όταν μεγαλουργεί στον καμβά του ή ακόμα και γλύπτη όταν με αυτά φιλοτεχνεί αγάλματα απαράμιλλης ομορφιάς. Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι ένας ακόμα μπασκετμπολίστας, είναι ένας καλλιτέχνης, ένας αρτίστας του μπάσκετ, το οποίο έχει απογειώσει μαζί με τις ομάδες του.

Ολα ξεκινούν από τη λατρεία που έχει για αυτό το σπορ, είναι σαν να ζει και να ξυπνάει με μια πορτοκαλί μπάλα, από μικρό παιδί, μέχρι τώρα που είναι πλέον 36 χρονών και πατέρας πέντε παιδιών! Κάθε χρόνο ο Kill Bill δουλεύει με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη, λες και μικραίνει ηλικιακά. Στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό το… τερμάτισε όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάθισε να δουλέψει τις αδυναμίες του.

Σωματικά δεν είχε το πλεονέκτημα δύο καλών του φίλων και συμπαικτών (είτε με την Εθνική είτε σε συλλογικό επίπεδο) Διαμαντίδη και Παπαλουκά.

Οι ασίστ

Και όμως κατάφερε να γίνει πέρα από δεινός σκόρερ και κορυφαίος δημιουργός, πρόσφατα μάλιστα πέρασε στην πρώτη θέση αντίστοιχης λίστας της Ευρωλίγκας για τις ασίστ (ξεπερνώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη).

Και να σκεφτεί κανείς ότι η ασίστ της ζωής του (για το «πεταχτάρι» του Πρίντεζη και τον άθλο του Ολυμπιακού στην Πόλη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2011) δεν είχε καταγραφεί από τη στατιστική και προστέθηκε εφέτος στη συλλογή του, έξι χρόνια μετά!

Για το καλύτερο καλάθι της ζωής του δεν χρειάζεται επίσης να σκεφτεί πολύ για να απαντήσει, καθώς ήταν αυτό στην εκπνοή του 4ου τελικού με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που έκρινε τον πρωταθλητή του 2016.

Πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ένας παίκτης είχε παίξει τόσο καθοριστικό ρόλο σε σειρά τελικών πλέι οφ και όχι μία φορά, αλλά τρεις, «καθαρίζοντας» δύο τελικούς (2ο και 4ο) στο ΟΑΚΑ με buzzer beater και ουσιαστικά αυτόν (3ος) του ΣΕΦ που πήρε όλους τους πόντους στο τέλος.

Νέες προκλήσεις

Ομως ο Βασίλης δεν στέκεται στα ρεκόρ («Θα έχω καιρό να τα χαζέψω όταν συνταξιοδοτηθώ») αλλά στις νέες προκλήσεις που τώρα είναι μια ακόμα πρόκριση σε φάιναλ φορ κόντρα στη Ζαλγκίρις.

Και φυσικά εμπνέει και τα νέα παιδιά, όπως για παράδειγμα ο 18χρονος έφηβος Νίκος Αρσενόπουλος που είναι και στην ανδρική ομάδα και κάθεται στον πάγκο δίπλα του. Χθες με 30 πόντους οδήγησε την εφηβική ομάδα του Ολυμπιακού στον τίτλο μετά τη νίκη και επί του Προμηθέα (91-60) στη Χερσόνησο του Ηρακλείου.