Της Ακολουθίας του Επιταφίου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, συγχοροστατούντων των Επισκόπων Φαναρίου Αγαθαγγέλου και Θεσπιών Συμεών και παρουσία πλήθους πιστών.

Εν συνεχεία, και ως είθισται, τη συνοδεία αγήματος, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου με στάση στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου τελέστηκε δέηση.

«Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί μου φίλοι, να με μιμείστε, διότι δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν, αλλά για να διακονήσω», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικαλούμενος τη φράση του Χριστού «Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι».

Εκανε, επίσης, αναφορά στη «δύσκολη εποχή», για την οποία σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλά είναι τα συνθήματα της εποχής μας, πολλές είναι οι δυσκολίες και από ό,τι φαίνεται κάθε μέρα προβάλλονται συνεχώς».

«Ριζοσπαστικό το μήνυμα του Χριστού»

Επ" αυτού, υπογράμμισε και πάλι τα λόγια του Ιησού, διευκρινίζοντας πως «ξεκάθαρα ο Κύριος μας είπε ότι δεν θα είναι όλοι οι άνθρωποι φίλοι Του, θα έχει τους φίλους Του αλλά θα υπάρχουν και οι μη φίλοι».

«Επομένως, εκείνοι που οραματίζονται, που θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους ίδιους τον έναν με τον άλλον, δεν έχουν σχέση μ’ αυτά που μας είπε ο Χριστός. Το δεύτερο σημείο είναι να τον μιμηθούμε, να υπηρετήσουμε κι εμείς ο ένας τον άλλον. Οπως εγώ ήρθα χωρίς να περιμένω και να επιμένω να με υπηρετούν οι άνθρωποι, αλλά εγώ να διακονώ, τούτο πρέπει να γίνει σύνθημα στην εποχή μας», πρόσθεσε με έμφαση.

Σ’ άλλο σημείο του λόγου του, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας επισήμανε πως «Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλονται από πολλούς και από πολλά μέρη προσπάθειες για ν’ αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που συνεχώς αυξάνουν.

»Ερχεται, όμως, απόψε το μήνυμα αυτό του Χριστού μας, που ήτανε πάντοτε ριζοσπαστικό και σήμερα ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο καθένας από εμάς είτε σαν πρόσωπο, είτε σαν οικογενειάρχης, σαν μέλος της κοινωνίας, είτε ως άρχοντας νομίζει πως είναι ο ομφαλός της γης.

»Νομίζει ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να τον υπηρετούν και να τον διακονούν, έρχεται αυτό το μήνυμα το εκρηκτικό να μας πει ότι η πορεία μας σε αυτή τη ζωή δεν είναι να περιμένουμε να μας διακονούν όλοι οι άλλοι, αλλά πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει τη δική του διακονία».

«Οι φίλοι Του να τον μιμηθούν»

Και ακολούθως παρότρυνε: «Ας προχωρήσουμε απόψε μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα, μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα της μυσταγωγίας και να πάρουμε μαζί μας σαν σύνθημα αυτά τα δύο πράγματα.

»Οτι δυστυχώς εχθροί του Χριστού υπήρξαν και τότε, υπάρχουν και σήμερα και θα υπάρχουν. Ν’ αγωνιστούμε να γίνουν περισσότεροι οι φίλοι και αυτοί που θέλουν να είναι φίλοι Tου να τον μιμηθούν, να τον αντιγράψουν σε όλα, αλλά κυρίως σε αυτό που απόψε μας είπε: ‘"Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι»», συμπλήρωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Πλήθος κόσμου βρισκόταν στην Πλατεία Συντάγματος κατά την περιφορά του Επιταφίου, στην οποία συμμετείχαν ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Γιάννης Τραγάκης και Νικήτας Κακλαμάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο Γιώργος Καρράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.