Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν εκτιμά ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πιθανός, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη βούληση της Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί.

«Από τη μία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε και να μην εμπλακούμε σε εμπορικούς πολέμους, από την άλλη, ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) είναι αναμφισβήτητα αποφασισμένος να προασπιστεί τα συμφέροντά μας» δήλωσε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Δεν είναι διαπραγματευτική θέση»

Ο αμερικανός υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν τεθεί σε διαβούλευση πριν από την ενδεχόμενη εφαρμογή τους.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (διαβούλευσης) που προηγείται της εφαρμογής των δασμών, εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε συζητήσεις, όμως υπάρχει η πιθανότητα εμπορικού πολέμου» αναγνώρισε ο Στίβεν Μνούτσιν.

Την ίδια ώρα, ο οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Λάρι Κούντλοου προειδοποίησε την Μεγάλη Παρασκευή ότι η απειλή επιβολής δασμών σε βάρος εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων δεν είναι απλώς διαπραγματευτική θέση, αλλά ο Λευκός Οίκος αναμένει συγκεκριμένες αλλαγές εκ μέρους του Πεκίνου.

«Ο Τραμπ με διαβεβαίωσε ότι δεν χρησιμοποιεί τους δασμούς ως εργαλείο διαπραγμάτευσης» είπε ο Κούντλοου σε δημοσιογράφους. «Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει» συμπλήρωσε ο ίδιος.