Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι τα χαρτιά που συνδυάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας σε μια ιδιότυπη παρτίδα πόκερ με τις διοικήσεις των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας. Μια παρτίδα ωστόσο που για κάποιους μοιάζει… στημένη.Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες συμφωνία απόψεων στη δημιουργία ενός νέου ισχυρού ιδρύματος στη Θεσσαλία (από τη συνεργασία Πανεπιστημίου και ΤΕΙ), αλλά λίγο αργότερα η διοίκηση του ΤΕΙ της περιοχής το διέψευσε. «Για συγκλίσεις, αλλά ταυτόχρονα ισχυρές διαφοροποιήσεις και διαφωνίες στις σχετικές συζητήσεις» κάνει λόγο η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται πως δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα στις συζητήσεις». «Οταν υπάρξει οριστική συμφωνία, αυτή θα ανακοινωθεί με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων μερών» αναφέρει δηκτικά η ίδια ανακοίνωση.«Το σχέδιο που διέρρευσε δεν υιοθετεί τις δικές μας απόψεις» λέει ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης στα «Νέα». «Δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία οριστική απόφαση για το θέμα, καθώς έχουμε πολλές δυσκολίες και χρειάζεται συγκερασμός των απόψεων» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη συνεργασία των ιδρυμάτων έχει συνταχθεί πρόχειρα και νομίζω ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση» λέει ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δ. Κουρέτας. «Είχε συνταχθεί το 2014 ένα σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ψηφίστηκε και από τα όργανα της ΕΕ και στηριζόταν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που είναι κυρίως η αγροδιατροφή. Αυτό δεν το βλέπουμε πουθενά» καταλήγει. Να θυμίσουμε εδώ ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και «σχέδιο» από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αθηνών που θέλει να… τραβήξει διοικητικά δυο Σχολές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες στο παρελθόν αποτελούσαν το ΤΕΙ Χαλκίδας. Οι σχολές αυτές βέβαια είναι πιθανόν μελλοντικά να καταλήξουν… διετή προγράμματα κατάρτισης μέσα στο Ιδρυμα.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, έκανε λόγο χθες για «συμφωνίες» και ανακοίνωσε ότι μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας ένα νέο πανεπιστήμιο «με 8 σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με 34 τμήματα».Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει τρεις σχολές στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.Οσον αφορά τα τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν: 14 τμήματα στον Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2).Το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι συμφωνήθηκε: «Να μην ιδρυθούν νέα τμήματα που ήδη υπάρχουν» και «να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα, όπως π.χ.: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου)».

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Τρεις νέες σχολές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών (Λάρισα)

Σχολή Τεχνολογίας (Λάρισα)

Συζητείται και πολυτμηματική Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Φυσικοθεραπείας και Διαιτολογίας (Τρίκαλα)

Καταργείται η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τρίκαλα)

Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα 15 Τμήματα:

Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών, Βόλος

Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Βόλος

Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, Λάρισα

Διοίκησης Επιχειρήσεων, Λάρισα3

Αγροτεχνολογίας, Λάρισα4

Δημόσιας Υγείας, Λάρισα

Νοσηλευτικής, Λάρισα

Ψηφιακών Τεχνολογιών και Πολυμέσων, Λάρισα

Επιστημών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάρισα

Διατροφής και Διαιτολογίας, Καρδίτσα

Επιστήμης Τροφίμων, Καρδίτσα

Διαχείρισης Δασικών Πόρων και Τεχνολογίας Ξύλου, Καρδίτσα

Φυσικοθεραπείας, Λαμία

Φυσικής, Λαμία

Επιστήμης των Υλικών, Λαμία