Καταδικασμένη να αποτύχει είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, η πολυσυζητημένη και σε εξέλιξη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μάλιστα, το ιατρικό σώμα προσανατολίζεται να ακολουθήσει ακόμη και τη νομική οδό, μετά την απόφαση των ιθυνόντων στην οδό Αριστοτέλους να… βαφτίζονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας οικογενειακοί γιατροί, αναλαμβάνοντας πληθυσμό ευθύνης.

Τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης αποδεικνύουν τη «μαύρη τρύπα» που έχει προκύψει σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που αναμενόταν να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της νέας ΠΦΥ. Ειδικότερα, ο μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας χορήγησε μόλις 372 βεβαιώσεις γιατην πρόσκληση ενδιαφέροντος για οικογενειακούς γιατρούς και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91 για την κάλυψη συνολικά 1.250 θέσεων στην Αττική. Υπενθυμίζεται δε ότι αναιμικό ενδιαφέρον είχε διαπιστωθεί και κατά την προσπάθεια των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ. «Είναι πρωτοφανείς η προχειρότητα και η αναποτελεσματικότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας είχαμε προειδοποιήσει ότι επιχειρείται να δομηθεί ένα θνησιγενές και ανεδαφικό σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας που προβλέπει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες ενώ αντιμετωπίζειτόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι οι έλληνες γιατροί γυρνούν την πλάτη τους στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας, παρότι η ανεργία πλήττει τον κλάδο. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το 28% των μελών του ΙΣΑ είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, ενώ 1.500 γιατροί ζητούν ετησίως από τον Σύλλογο πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, «νομικό πόλεμο» προανήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης. Ειδικότερα ο ίδιος, επικαλούμενος πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με την οποία ζητείται από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας να αναλάβουν και τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, προειδοποίησε ότι «πρόκειται για αλλότρια καθήκοντα. Εξαναγκάζονται με τον πιο άσχημο τρόπο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να εργαστούν για τις ΤΟΜΥ. Παραβιάζονται κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών των Κέντρων Υγείας. Δεν θα το ανεχθούμε».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ο Ψυχάρης ζήτησε τη στήριξη του ΙΣΑ, σημειώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να το φτάσουμε μέχρι τέλους».