Τι είναι το Τσάμπιονς Λιγκ; Αν απαντήσει στο ερώτημα ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν θα πει πως είναι η πλουσιότερη διασυλλογική διοργάνωση στον κόσμο που είναι ανοιχτή σε όλες τις ομάδες και βοηθά οικονομικά όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αν απαντήσει κάποιος οικονομικός αναλυτής της Deloitte θα πει πως πρόκειται για άτυπη κλειστή λίγκα που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και αφήνει τους υπόλοιπους να ονειρεύονται. Εξι από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν στη φετινή διοργάνωση, συγκαταλέγονται στο τοπ 10 των πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Γιουβέντους), όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία.

Η τελευταία ομάδα που δεν ανήκε στην big 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αλλά κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο ήταν η πορτογαλική Πόρτο το 2004. Κι αν λάβουμε υπόψη τον νέο τρόπο διανομής των χρημάτων του Τσάμπιονς Λιγκ που θα ισχύσει από την επόμενη σεζόν, σύμφωνα με τον οποίο θα μοιράζονται 530 εκατ. ευρώ στις ομάδες που έχουν «παράδοση» στη διοργάνωση, γίνεται κατανοητό πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οδεύει πια και τυπικά προς τη δημιουργία κλειστής λίγκας.

Γνωστοί μονομάχοι

Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα διεξαχθούν οι πρώτοι αγώνες της προημιτελικής φάσης με τις γνωστές παρουσίες. Την κάτοχο του τίτλου την τελευταία διετία Ρεάλ Μαδρίτης με τις οκτώ συνεχείς παρουσίες σ’ αυτή τη φάση, την Μπαρτσελόνα των 11 σερί προημιτελικών και την Μπάγερν που δίνει συνεχώς το «παρών» την τελευταία εξαετία.

Το σίκουελ του περυσινού τελικού Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης και ο αγγλικός εμφύλιος Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι δεσπόζουν σ’ αυτή τη φάση.

Η Γηραιά Κυρία ταπεινώθηκε στον τελικό πριν από δέκα μήνες γνωρίζοντας βαριά ήττα με 4-1. Πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο που πέτυχε δύο γκολ. Ο Πορτογάλος ο οποίος και φέτος βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, αναδεικνύεται σε δήμιο της ιταλικής ομάδας έχοντας πετύχει 7 τέρματα στους 5 αγώνες που έχει παίξει αντίπαλός της.

Αυτή θα είναι η 20ή αναμέτρηση των δύο ιστορικών συλλόγων με τα αποτελέσματα στις 19 προηγούμενες να εμφανίζονται ισορροπημένα. Οκτώ νίκες έχει η Γιούβε και 9 η Ρεάλ.

Η κλήρωση έφερε επίσης αντιμέτωπες δύο μηχανές παραγωγής τερμάτων, τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, που θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Οι Πολίτες που καλπάζουν προς την κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν ηττηθεί στα 5 από τα 8 τελευταία παιχνίδια με τη Λίβερπουλ, ενώ στη φετινή σεζόν οι Κόκκινοι τούς έσπασαν το αήττητο σε έναν ανεπανάληπτο αγώνα στο Ανφιλντ που έληξε με σκορ 4-3.

Η Λίβερπουλ επανεμφανίζεται στα προημιτελικά ύστερα από εννέα χρόνια, ενώ για τη Μάντσεστερ Σίτι είναι μόλις η δεύτερη παρουσία.

Ισπανική παράδοση

Ενα από τα φαβορί για το τρόπαιο, η Μπαρτσελόνα, αντιμετωπίζει τη Ρόμα από την οποία έχει δεχτεί ένα μυθικό γκολ από τον Φλορέντσι από τη σέντρα του γηπέδου σε ματς για τους ομίλους για τη σεζόν 2015/2016.

Η τελευταία φορά που οι Μπλαουγκράνα ηττήθηκαν από ιταλική ομάδα στο Καμπ Νου ήταν πριν από 15 χρόνια από τη Γιουβέντους. Ο Κώστας Μανωλάς θα έχει δύσκολο έργο με αντιπάλους τον Μέσι και τον Σουάρες, αλλά ο Φραντσέσκο Τότι προειδοποιεί πως οι Τζιαλορόσι δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος.

Στην τελευταία αναμέτρηση η Μπάγερν αντιμετωπίζει τη Σεβίλλη που πέταξε έξω στον προηγούμενο γύρο την επηρμένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πρόκειται για την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Ευρώπη. Η Μπάγερν έχει δημιουργήσει κακή παράδοση στα εκτός έδρας παιχνίδια της με τους Ισπανούς, χάνοντας και στις πέντε προηγούμενες επισκέψεις της. Μάλιστα η Σεβίλλη που παίζει για πρώτη φορά στα προημιτελικά ύστερα από 60 χρόνια δεν έχει ηττηθεί ποτέ από γερμανική ομάδα στο γήπεδό της.