Οι διάφοροι ατζέντηδες και σκάουτερ των ομάδων μόνο χαζοί δεν είναι. Αυτοί αντιλαμβάνονται το πώς κινείται η αγορά και εν πολλοίς διαμορφώνουν τις τιμές των ποδοσφαιριστών. Με απλά λόγια, του λόγου τους κινούν τα νήματα στο παζάρι. Πού στοχεύουν; Και τι ποδοσφαιριστές μπαίνουν στην ατζέντα τους; Αν θέλουμε να είμαστε σαφείς, μπορούμε να φτιάξουμε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αφενός υπάρχει αυτή με τους φτασμένους παίκτες που θα μετακινηθούν από τη μία ομάδα στην άλλη και θα προκύψουν έτσι κέρδη σε όσους διεκδικήσουν μερίδιο ή εμπλακούν στη μεταγραφή και η ετέρα, αυτή με τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της μεγάλης προοπτικής. Εδώ είμαστε, λοιπόν. Σε όλη την Ευρώπη είχαμε διακοπή πρωταθλημάτων, όχι για λόγους ανωτέρας βίας όπως στα δικά μας μέρη, αλλά ένεκα των αγώνων ανάμεσα στις εθνικές ομάδες. Τι έκαναν οι ατζέντηδες, οι κατάσκοποι, οι κυνηγοί ταλέντων, αποκαλέστε τους όπως θέλετε; Είδαν διά ζώσης πολλά παιχνίδια, κυρίως όμως αυτά των μικρών ηλικιών! Γιατί εδώ βρίσκεται το μέλλον, το ζουμί και σε κάθε περίπτωση η πόρτα που ανοίγει υψηλούς λογαριασμούς ακόμη και σε όχι τόσο μακρινό ορίζοντα. Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είδαν τα ματς της Εθνικής Νέων, γιατί από κεί αρχίζουν ακτινογραφία όσοι επιθυμούν να κάνουν άριστα τη δουλειά τους, ενώ φυσικά παρακαλούθησαν και τα ματς της Εθνικής Ελπίδων. Οι νεαροί, οι εκκολαπτόμενοι άσοι κάτω των 21 ετών, διέπρεψαν. Ισως μάλιστα να είναι κοντά στην πρόκρισή τους στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οπότε οι προβολείς θα στραφούν εκ νέου πάνω τους.

Παράδοση

Οι ομάδες με πιτσιρικάδες ανέκαθεν διαφήμιζαν το εγχώριο ποδόσφαιρο στο εξωτερικό. Τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο οι σκάουτερ να τους τσεκάρουν από μικρή ηλικία, να τους δελεάζουν και να τους εξασφαλίζουν μεταγραφή στο εξωτερικό. Προτού καν μπουσουλήσουν στο χορτάρι! «Υπάρχει μπόλικο ταλέντο στην Ελλάδα, αρκεί να γνωρίζεις πώς να το αξιοποιήσεις» είναι η μόνιμη επωδός των μάνατζερ. Κάποτε, ο Μήτρογλου δεν απολάμβανε εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αναζητούσε διέξοδο προκειμένου να πείσει για τις ικανότητές του και τελικά εκτοξεύτηκε ως αστέρι των Ελπίδων του Νιόπλια. Μετά, δεν κοίταξε ποτέ πίσω ο τόσο προικισμένος αυτός φορ. Στις μέρες μας, αν δούμε τα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα του Νικοπολίδη, σίγουρα θα αναφωνήσουμε ότι για πολλοστή φορά τηρούμε ευλαβικά μια παράδοση που θέλει να ξεπετάγονται αστέρια από τα φυτώρια των ομάδων. Θα λέγαμε δε, αν πρέπει να δούμε και τον προπονητή, ότι ο Αντώνης πετυχαίνει αυτή τη φορά σε κάτι που το παλεύει καιρό, το επιδιώκει, οπότε ας κρατήσουμε το συγκεκριμένο πολύ ενθαρρυντικό δείγμα γραφής. Ο Νικοπολίδης επενδύει και στην ομοιογένεια, καθόσον χρησιμοποίησε στο πρόσφατο ματς με την Τσεχία το επιθετικό δίδυμο του ΠΑΟΚ (Κουλούρης – Λημνιός) και επίσης μια πλειάδα νεαρών αστεριών του Ολυμπιακού. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, όπως είναι ο Μανθάτης και ο Ανδρούτσος, έχουν κληθεί και στην Εθνική Ανδρών, απόδειξη ότι αφήνουν καιρό τώρα την πατημασιά τους στο εγχώριο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Οσον αφορά τον Γαλανόπουλο της ΑΕΚ, ήδη συγκαταλέγεται σε αυτούς που οι ατζέντηδες στοιχηματίζουν ότι θα μοσχοπουληθεί στο εξωτερικό.

Επένδυση

Το σωστό σκεπτικό, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι τι και πόσα χρήματα θα φέρει κάποιος παίκτης. Αλλά η καριέρα που θα έχει σε βάθος χρόνου. Γιατί είναι νωρίς να φουσκώνουν τα μυαλά τους και ακόμη χειρότερο αν νοητά γεμίζουν με δεσμίδες από ευρώ. Εχουμε να κάνουμε με καλή γενιά ποδοσφαιριστών, παίκτες που αξίζει κάποιος να επενδύσει πάνω τους, η (όποια) παραγωγική διαδικασία αποδίδει καρπούς, οπότε θα περιμένουμε να δούμε πώς και πόσοι θα ενταχθούν σταδιακά στη μεγάλη Εθνική. Για να δρέψουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο καρπούς…