Το κλίμα πρόωρων εκλογών που έχει αρχίσει να καλλιεργείται από τη συνεχιζόμενη κυβερνητική παροχολογία, εξάγεται πλέον κι εκτός συνόρων. Η ενδεχόμενη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε εκλογές για να προλάβει τις νέες περικοπές, ώστε οι αρνητικές αποφάσεις να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση, τροφοδοτεί πλέον και τα ξένα ΜΜΕ, ενώ προεκλογικό άρωμα έρχονται να προσθέσουν και τα μέτρα διαφόρων υπουργείων, όπως το Εργασίας που επιστρέφει στην εποχή των παροχών ή το Παιδείας με την αύξηση των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αναφορά της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός μπορεί να προσφύγει σε εκλογές προτού φανούν οι νέες περικοπές στις συντάξεις, αλλά και η πίεση του ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου από τις αρχές του 2019, άνοιξε ευρεία συζήτηση και στην Ελλάδα, τόσο σε πολιτικούς όσο και σε οικονομικούς κύκλους. Υπό την παραδοχή της γερμανικής εφημερίδας ότι «τα σχέδια του Τσίπρα και των δανειστών της Ελλάδας συγκρούονται», επανήλθε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο όμως κατά τον Πρωθυπουργό δεν υφίσταται.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ. Τα σημάδια ωστόσο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, είναι υπαρκτά και παραπέμπουν γι’ αυτό και στο μπαράζ παροχολογίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσον αφορά μισθούς και συντάξεις. Στο κυβερνητικό καλάθι μπαίνει και ο κατώτατος μισθός, καθώς –όπως ανέφερε χθες η Εύη Αχτσιόγλου –θα επιδιωχθεί η αύξησή του στον ιδιωτικό τομέα μετά τον Αύγουστο.

Επιπλέον, από το υπουργείο Εργασίας υπήρξαν δεσμεύσεις για:

– Σύντομη επιστροφή κρατήσεων από το ΑΚΑΓΕ (Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), χωρίς αίτηση, η οποία, όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, αφορά 180.000 συνταξιούχους.

– Επανεξέταση διατάξεων για τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας, οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 60%.

– Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία.

– Αποπληρωμή του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο.

Ο αισιόδοξος κύριος Τσίπρας. Στη σκιά των εκλογικών σεναρίων, ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ εξέφρασε την αισιοδοξία του, επειδή όπως είπε, η οικονομία πιάνει τους στόχους.

Κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, πριν από το οποίο έγιναν επεισόδια από 1.500 διαδηλωτές (μέλη του ΠΑΜΕ και αγρότες από όμορους νομούς), ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων. «Δεν θα αποφασίσει κανείς για εμάς χωρίς εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός όμως, πέρα από το άνοιγμα που έκανε στους αυτοδιοικητικούς, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, έκανε και έμμεση αναφορά στις εκλογές, δείχνοντας το 2019. «Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018» ανέφερε.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας που θα προεδρεύσει το απόγευμα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την Δικαιοσύνη και έδειξε σημεία του πολιτικού αφηγήματος της επόμενης μέρας: ενάντια στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό, τον κοινωνικό δαρβινισμό και το παλαιό διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα.