Κάθε Τετάρτη πρωί, 15 άτομα συνεδριάσουν σε μυστική τοποθεσία στο Κεντρικό Λονδίνο. Εκεί, πάνω από φλιτζάνια καφέ και πιάτα με μπισκότα, σχεδιάζουν πώς θα εμποδίσουν το Brexit. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, πολιτικούς και ακτιβιστές, διάσημους και μη. Το μόνο που τους ενώνει είναι η αντίθεσή τους στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Στόχος τους: η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ώστε να αντιστραφεί το Brexit πριν να είναι αργά. «Δεν θέλω να δω το Brexit να υλοποιείται. Νομίζω ότι θα καταστρέψει το μέλλον της επόμενης γενιάς» λέει ο Τσούκα Ουμούνα, 39χρονος βουλευτής των Εργατικών που είναι επικεφαλής της ομάδας. «Ομως όλο αυτό δεν αφορά το τι πιστεύω εγώ. Το να φωνάζεις «Σταματήστε το Brexit» δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική. Θέλω να ψηφίσει ο κόσμος».

Για πρώτη φορά, όσοι αντιτίθενται στο Brexit, οργανώνονται, παρατηρεί το Bloomberg. Και αυτό επειδή τώρα πια πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσουν. Μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή από την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι στις καταστροφικές πρόωρες εκλογές του περασμένου Ιουνίου, είναι ξεκάθαρο πως βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Επί έξι μήνες μετά την εκλογική της αποτυχία, προσπαθούσε να κρατήσει ενωμένο το Συντηρητικό Κόμμα και πέρασε την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ συμφωνώντας να πληρώσει τα άλλα 27 κράτη – μέλη 56,4 δισ. δολάρια. Και μετά ήρθε η πρώτη ήττα. Στις 13 Δεκεμβρίου, 11 μέλη των Τόρις αψήφησαν τις εντολές της και καταψήφισαν πρότασή της στο Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας ότι οι βουλευτές θα μπορούν να διεξαγάγουν μια δεσμευτική ψηφοφορία για το εάν θα αποδεχθούν ή θα απορρίψουν την τελική συμφωνία της Μέι για το Brexit, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο τέλος του χρόνου. Σε αυτή την ψηφοφορία –που υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο –ελπίζουν εκείνοι που αντιτίθενται στο Brexit.

Ολο και περισσότερο, κοινό και πολιτικοί διακρίνουν τους κινδύνους του Brexit και αλλάζουν στάση, καθώς οι οικονομικοί κίνδυνοι γίνονται πιο εμφανείς. Πρόσφατη διαρροή από ανάλυση της κυβέρνησης δείχνει ότι τα επόμενα 15 χρόνια η ανάπτυξη θα περιοριστεί κατά 5% εάν υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ή 8% εάν δεν υπάρξει. Και εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο θα είναι οι ομάδες που τάχθηκαν περισσότερο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. «Οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί στις κοινότητές τους, τρομοκράτησε πολλούς βουλευτές» λέει ο Ουμούνα. «Εάν είναι ακόμα βουλευτές, ο κόσμος δεν θα τους το συγχωρήσει».

Ο Ουμούνα, που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών το 2015 –πριν οι πιέσεις τον οδηγήσουν σε παραίτηση από τη διεκδίκηση –έχει, μαζί με τα άλλα μέλη της ομάδας, χαράξει ένα πλάνο. Κατ’ αρχήν ζητούν τη βοήθεια ευρωπαίων ηγετών, και στελεχών της ΕΕ, υπουργών Εξωτερικών και πρεσβευτών των 27. Λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τις οποίες κατόπιν, χρησιμοποιούν προς όφελός τους.

Από τις αρχές του χρόνου, ευρωπαίοι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλον, στέλνουν το μήνυμα στο Λονδίνο ότι προλαβαίνει να αλλάξει γνώμη εάν θέλει. Εάν η Μέι –ή κάποιος άλλος πρωθυπουργός –γράψει επιστολή στον Ντόναλντ Τουσκ ότι το Brexit δεν ισχύει, τότε η ΕΕ θα καλωσορίσει και πάλι στους κόλπους της τη Βρετανία. Και ο Ουμούνα δέχεται πολλή βοήθεια. «Εχουμε έξι μήνες να αλλάξουμε το παιχνίδι και να προκηρυχθεί άλλο ένα δημοψήφισμα για το Brexit» λέει η Ελοΐζ Τοντ, επικεφαλής της οργάνωσης Best of Britain, που συμμετέχει στις συναντήσεις της Τετάρτης. Σε αυτούς τους έξι μήνες πολλά μπορεί να γίνουν.