Η κατάληψη της Αφρίν, αυτής της πόλης της Βόρειας Συρίας με την πλειοψηφία των κούρδων κατοίκων, ήταν ο βασικός στόχος της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» στο συριακό έδαφος στις 20 Ιανουαρίου. Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει την ικανοποίησή του, ανακοίνωσε ότι ο στόχος επετεύχθη. Τώρα ξεκινά μια δεύτερη σκληρή φάση για την πολύπαθη πόλη, με τους Κούρδους να ορκίζονται ότι θα προβάλλουν αντίσταση «σε κάθε σημείο» και θα γίνουν «ο χειρότερος εφιάλτης» για τα τουρκικά στρατεύματα.

Οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με σύρους αντάρτες εισήλθαν στο κέντρο της Αφρίν χθες, υψώνοντας τουρκικές σημαίες και καταστρέφοντας αγάλματα που συνδέονται με την κουρδική κουλτούρα. Δημοσιοποίησαν στο twitter βίντεο με στρατιώτη να υψώνει την τουρκική σημαία σε μπαλκόνι. Οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG αποσύρθηκαν χθες τα ξημερώματα από την πόλη, διακηρύσσοντας πλέον ότι θα περάσουν σε αντάρτικο, «μην αφήνοντας τους Τούρκους σε χλωρό κλαρί». Παρ’ ότι οι Κούρδοι της YPG υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η Αγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες καθώς συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας (ΡΚΚ). Εκπρόσωπος των Κούρδων δήλωσε πως οι μαχητές έφυγαν συνοδεύοντας αμάχους για να γλιτώσουν «από τις σφαγές των Τούρκων». «Οι αντάρτες μας αντιστάθηκαν σθεναρά, όμως τελικά αποφασίσαμε να φυγαδεύσουμε πολίτες από την Αφρίν για να αποφύγουμε χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Η μάχη για την Αφρίν, που κάποτε ήταν θύλακος σταθερότητας στη Βορειοδυτική Συρία, έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον αιματηρό εμφύλιο όπου συμμετέχουν δι’ αντιπροσώπων πολλές χώρες και υπογραμμίζει τον μεγάλο ρόλο που έχουν παίξει οι ξένες δυνάμεις στον πόλεμο της Συρίας που συνεχίζεται επί επτά χρόνια, έχει προκαλέσει τον θάνατο 350.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων. Περισσότερα από 150.000 άτομα διέφυγαν τις τελευταίες ημέρες καθώς η Τουρκία συνέχιζε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός επί 30 ημερών σε όλη τη Συρία. Η Αγκυρα υποστήριξε ότι αυτό δεν ισχύει για την Αφρίν δεχόμενη επικρίσεις από τη Δύση για τη στρατιωτική της δράση. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των συνόρων της δεν δικαιολογούν «την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων βαθιά στη ζώνη της Αφρίν». Η Γαλλία όπως και οι ΗΠΑ, έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει τους κούρδους μαχητές και διαθέτει εκατοντάδες ειδικούς του στρατού στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως τώρα τα στρατεύματά τους χτενίζουν τους δρόμους για νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ο εκπρόσωπος της Αγκυρας Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχισθεί προκειμένου να «γίνουν ασφαλείς» και οι περιοχές γύρω από την Αφρίν. «Εχουμε και άλλα να κάνουμε. Ομως πετύχαμε τον στόχο μας, δηλαδή να μη δημιουργηθεί ένας διάδρομος τρομοκρατίας και τρομοκρατικό κράτος εκεί», είπε αναφερόμενος στη συνεργασία Κούρδων της Συρίας και της Τουρκίας. Η Αγκυρα φοβάται ότι οι Κούρδοι της ευρύτερης περιοχής θα ενωθούν και θα διεκδικήσουν την ίδρυση κράτους που μπορεί να περιλαμβάνει και τουρκικά εδάφη.

Διαρκής εφιάλτης

«Οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε όλες τις περιοχές γύρω από την Αφρίν. Θα χτυπάμε τις θέσεις των τούρκων εχθρών μας και των μισθοφόρων τους σε κάθε ευκαιρία», δήλωσε εκπρόσωπος των κούρδων μαχητών του YPG. Και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις μας στην Αφρίνθα γίνουν ο διαρκής εφιάλτης σας»