Το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Mega αποφάσισε χθες η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με έξι ψήφους υπέρ και τρεις κατά. Προηγουμένως οι εκπρόσωποι του καναλιού είχαν υποβάλει σχετικό υπόμνημα ζητώντας την παράταση της λειτουργίας του μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες, όπου σκόπευαν να συμμετάσχουν, λόγω της μη ενημερωτικής φυσιογνωμίας του τα τελευταία δύο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, τα μέλη του Συμβουλίου δεν αποδέχθηκαν τα επιχειρήματά τους και προχώρησαν στην απόφαση για τερματισμό της λειτουργίας.

«Ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο Mega Channel λειτουργούσε επί πολλά έτη με βάση σχετικές διοικητικές πράξεις ως ενημερωτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε δε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ. Ο σταθμός αυτός δεν είχε υποβάλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό ότι από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Υπό τα δεδομένα αυτά και με βάση τα προεκτεθέντα, ο ως άνω τηλεοπτικός σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και πρέπει να αναγνωριστεί τούτο και να αποφασισθεί ο τερματισμός της λειτουργίας του. Τρία όμως μέλη του Συμβουλίου είχαν τη γνώμη ότι ο ως άνω τηλεοπτικός σταθμός δεν εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017. Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο Mega Channel εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων να τερματίσει τη λειτουργία του» αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής του το ΕΣΡ.

Τα επόμενα βήματα προς το «μαύρο» ήταν η κοινοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εντός 24 ωρών από την απόφαση, ενώ η Εθνική Επιτροπή με τη σειρά της θα έδινε εντολή στην Digea να κατεβάσει τη συχνότητα. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι του Mega, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ΕΣΡ, προανήγγειλαν την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσδοκώντας να παγώσουν το λουκέτο μέχρι τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στις 4 Μαΐου.