Στις 22 Μαρτίου θα μεταβεί στα Σκόπια, για διήμερη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποιώντας την πρώτη πτήση στο μετονομασθέν διεθνές αεροδρόμιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η επίσκεψη Κοτζιά, η οποία καθυστέρησε ελαφρώς να γίνει λόγω και των συνθηκών, θεωρείται σημαντική από τη στιγμή που θα επικεντρωθεί σε συζήτηση επί των ελληνικών προτάσεων (και προφανώς αντίστοιχων σκοπιανών προτάσεων) επί μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία θα αποτελέσει βασικό στοιχείο ενός πιθανού συμβιβασμού για το ονοματολογικό. Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στις 23 Μαρτίου με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ το προηγούμενο βράδυ θα υπάρξει και δείπνο των δύο ανδρών. Δεν αποκλείεται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να έχει και συναντήσεις με άλλους πολιτικούς της γείτονος, αλλά το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Η έκβαση των συνομιλιών στα Σκόπια θα είναι σημαντική ενόψει και της επόμενης προγραμματιζόμενης συνάντησης Κοτζιά και Ντιμιτρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. Είναι προφανές ότι στο επίκεντρο των προτάσεων που θα συζητηθούν θα βρεθεί τόσο το ζήτημα του Συντάγματος της ΠΓΔΜ όσο και ο τρόπος εφαρμογής μίας συμφωνίας με τέτοιον τρόπο που θα επιτρέψει τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ προς τα Σκόπια όσο και την πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούλιο.

ΟΙ ΗΠΑ. Στα Σκόπια θα βρεθεί σήμερα και ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ. Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή, θα βρεθεί στην ΠΓΔΜ μετά τη Σερβία. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα την Τετάρτη 14 Μαρτίου, ο Γουές Μίτσελ θα έλθει στην Αθήνα, όπου προφανώς θα συζητήσει τόσο επί του θέματος της ονομασίας όσο και επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη σκιά του πρόσφατου συμβάντος με τους δύο έλληνες στρατιώτες στον Εβρο.

Παράλληλα, αν και επισήμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση, ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για διαλέξεις τόσο στο Πανεπιστήμιο Tufts (15 Μαρτίου) όσο και στο Boston Committee on Foreign Relations (16 Μαρτίου). Η παράλληλη παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Ηνωμένες Πολιτείες το ίδιο διάστημα έχει γεννήσει υποψίες ότι ίσως υπάρξει μία διμερής συνάντηση. Δεν επιβεβαιώνεται επίσης το αν ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις είτε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον ή και με τον (απερχόμενο;) σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγό Χέρμπερτ Ρ. ΜακΜάστερ.