Δύο κρίσιμα ορόσημα για την υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη έχει μπροστά της το επόμενο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση. Ο πρώτος σημαντικός σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 22-23 Μαρτίου.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κατ’ ιδίαν επαφές του τόσο με τους ομολόγους του όσο και με ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνόδου, θα θέσει το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων και της κράτησής τους στις τουρκικές φυλακές, αλλά και των κλιμακούμενων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας. Επιπλέον, επιδίωξή του είναι να έχει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαίων ηγετών και να επιτύχει μία ισχυρότερη πίεση της Ευρώπης προς την Τουρκία.

Το δεύτερο κρίσιμο ορόσημο για τους τύχη των δύο στρατιωτικών είναι η ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας στις 26 Μαρτίου, αν και στην Αθήνα εξακολουθούν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίησή της.

Το Μαξίμου και η Κύπρος δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσουν την αναβολή της ευρωτουρκικής συνόδου αν η Τουρκία επιμείνει να επιδεικνύει την ίδια αδιάλλακτη στάση και την επιθετική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Στην περίπτωση που η ευρωτουρκική σύνοδος πραγματοποιηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και μπορεί στη Βουλή προ ημερών να είχε δηλώσει πως θα τηλεφωνήσει στον τούρκο πρόεδρο για το θέμα των δύο στρατιωτικών όταν εκείνος κρίνει ποια είναι η κατάλληλη ώρα, όμως σ’ ένα πιθανό τετ α τετ θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών αν η Αγκυρα συνεχίσει να προκαλεί και να κωλυσιεργεί.

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ. Στο μεταξύ, κι ενώ κάθε μέρα που περνάει η αγωνία για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης μεγαλώνει, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης έχει προγραμματίσει το μεσημέρι συνάντηση με τους γονείς τους στην Ορεστιάδα.

Η πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, είναι να καταδειχθεί το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΥΕΘΑ και για την ανθρώπινη διάσταση της υπόθεσης. Η κίνηση αναδεικνύει, εξάλλου, και τον κεντρικό ρόλο του Κουβέλη στην πολιτική διαχείριση της υπόθεσης.

Πηγές από το Πεντάγωνο αναφέρουν πάντως ότι για την απελευθέρωση των ελλήνων αξιωματικών επιχειρούνται ενέργειες σε κάθε επίπεδο και πολλές δεν γίνονται γνωστές.

Για παράδειγμα, στο πλευρό των δύο στρατιωτικών βρίσκεται και ο ακόλουθος Αμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο οποίος έχει επισκεφτεί δύο φορές την Αδριανούπολη.